Artikel Terkini

10 Kemahiran Yang Paling Hangat Sekarang, Pergi Belajar Cepat Sebab Permintaannya Yang Tinggi


LinkedIn merupakan platform pencarian kerja yang terbesar di dunia maya, dengan keahlian sebanyak 630 juta orang dari seluruh dunia. LinkedIn menawarkan servis sumber manusia dengan menyediakan khidmat mencari pekerjaan dan mencari pekerja, menganjurkan bengkel latihan, dan banyak lagi.

Rata-rata penduduk Malaysia terutamanya warga bandar sudah agak biasa menggunakan platform ini untuk berkenalan dengan para professional lain dalam industri yang sama.

Tahun ini, LinkedIn telah menerbitkan sebuah laporan yang berjudul “Future of Skills 2019: Anticipating what’s next for your business”. Laporan ini menggariskan beberapa kemahiran yang sedang menjadi semakin hangat dalam pasaran kerjaya.

Menurut LinkedIn, mereka telah membuat beberapa penemuan dengan menganalisa data yang dihasilkan oleh ahli-ahli LinkedIn dan membuat tinjauan dan menemuramah seramai 5,000 orang profesional. Laporan ini telah dihasilkan berdasarkan data yang dikumpul di rantau Asia Pasifik.

“Rising Skills” menurut LinkedIn ialah kemahiran-kemahiran yang mendapat permintaan yang amat tinggi dan berkembang pesat pada beberapa tahun kebelakangan ini.

Tidak kiralah sama ada pekerja yang ingin mempelajarinya atau syarikat-syarikat yang mencari pekerja yang mempunyai kemahiran-kemahiran ini, yang penting kita kena tahu yang sesiapa yang mempunyai Rising Skills ini tidak akan mempunyai masalah mencari pekerjaan sama ada sekarang atau pada masa hadapan.

“Permintaan untuk pekerja yang mempunyai Rising Skills adalah sebanyak tiga kali ganda lebih tinggi dari permintaan untuk pekerja-pekerja lain”

LinkedIn

Rising Skills Di Rantau Asia Pasifik

LinkedIn telah menyenaraikan Rising Skills di Asia Pasifik seperti dibawah. Banyak yang berkaitan teknologi, tetapi masih ada beberapa juga yang bertumpu kepada bidang lain.

Adakah kita di antara mereka yang mempunyai Rising Skills? Mari kita lihat!

1. Compliance

Memastikan syarikat patuh kepada undang-undang.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Ketua Pegawai Data, Pegawai Pematuhan, dan Pegawai Pengurusan Risiko.

2. Social Media Marketing

Mempromosikan produk dan khidmat melalui platform media sosial.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Pakar Pemasaran Digital, Pengurus Pemasaran, dan Pakar Pemasaran Media Sosial.

3. Continuous Integration

Menggabungkan kod-kod ke dalam sebuah tempat untuk mengenalpasti masalah secara berterusan.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Jurutera DevOps, Jurutera Full Stack, dan Jurutera Perisian.

4. Workflow Automation

Mengautomasikan proses manual berdasarkan garis panduan yang telah ditetapkan oleh prosedur operasi syarikat.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Pakar Runding, Pengurus Projek, dan Jurutera Perisian.

5. Gesture Recognition Technology

Menginterpretasi kelakuan manusia untuk kegunaan aplikasi dan peranti.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Jurutera Peranti Mudah Alih, Penyelidik, dan Jurutera Perisian.

6. Blockchain

Membangunkan dan menguruskan teknologi Blockchain.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Pembangun Blockchain, Ketua Pegawai Teknologi, dan Pakar Runding.

7. Artificial Intelligence

Mengkaji dan membina perisian dan kelengkapan yang dapat melakukan tugas manusia.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Penganalisa Perniagaan, Saintis Data, dan Jurutera Perisian.

8. Robotic Process Automation

Mengautomasikan tugas dan proses rutin menggunakan perisian yang dilengkapi kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Penganalisa Perniagaan, Pakar Runding dan Jurutera Robotik.

9. Human-Centered Design

Mencari penyelesaian dengan memfokuskan kepada sudut pandang manusiawi dalam setiap langkah dalam sesebuah proses.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Pereka Grafik, Pereka Bentuk Produk, dan User Experience Designer.

10. Frontend Web Development

Menukarkan data kepada antaramuka grafik untuk membina laman web dan aplikasi web.

Individu-individu yang mempunyai kemahiran ini antaranya ialah Pembangun Frontend, Jurutera Full Stack, dan Pembangun Laman Web.

Berdasarkan senarai di atas, kita dapat lihat bahawa jurutera perisian merupakan kerjaya yang paling banyak disebutkan, kerana mempunyai kemahiran-kemahiran yang diperlukan pada masa kini. Pada masa yang sama juga, LinkedIn menunjukkan di mana kemahiran-kemahiran ini boleh didapati di rantau ini.

Jika kita lihat, Malaysia mempunyai ramai individu yang berkemahiran Human-Centered Design, Social Media Marketing dan Workflow Automation. Tahniah kepada individu-individu ini kerana mempunyai masa hadapan yang cerah.

Sumber: LinkedIn

Akhir Kata

Sekiranya anda mahu mengakses laporan tersebut secara penuh, anda boleh muat turunnya di sini. Perkembangan teknologi telah banyak mengubah lanskap perniagaan pada masa kini, permintaan kemahiran juga telah banyak menjurus kepada kemahiran-kemahiran yang berkaitan dengan perkembangan teknologi.

Sekiranya kita mahu untuk kekal relevan dan kompetitif, kita perlu menumpukan pembelajaran ke arah kemahiran-kemahiran ini dan buang seribu alasan yang menghalang kita dari memajukan diri kita.

Selamat berjaya!

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan
pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi
mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran
pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel
ini.Source link