Artikel Terkini

3 Salah Faham Orang Ramai Mengenai Takaful


Kami pasti ramai yang tahu tentang polisi Takaful yang fungsinya boleh dikatakan sama seperti insurans konvensional. Bagi orang Islam, polisi Takaful lebih sesuai diambil kerana ianya patuh Syariah.

Namun begitu, masih ramai orang Islam sendiri yang lebih memilih polisi insurans konvensional berbanding dengan Takaful. Ini mungkin kerana terdapat beberapa salah faham tentang polisi Takaful seperti berikut.

1. Khusus Untuk Orang Islam

Boleh dikatakan hampir kesemua orang yang bukan beragama Islam menyangka yang sistem Takaful ini hanya khusus untuk orang Islam sahaja. Ini mungkin kerana mereka sering mendengar perkataan patuh syariah yang selalunya sinonim dengan orang Islam.

Padahal sebenarnya, sistem Takaful ini telah wujud di Tanah Arab sebelum kedatangan Islam lagi untuk membantu pedagang-pedagang Arab melindungi diri mereka daripada risiko-risiko semasa pelayaran.

Cuma selepas itu ia diubah suai sedikit sesuai dengan kehendak Islam yang mengetepikan unsur-unsur judi, riba dan meragukan dalam urusniaganya tetapi masih mengekalkan fungsi asalnya.

2. Objektif Takaful Berbeza Dengan Insurans Konvensional

Lagi satu salah tanggapan umum tentang Takaful adalah mengenai fungsinya. Ramai yang beranggapan bahawa fungsi Takaful adalah berbeza dengan fungsi insurans konvensional. Sebenarnya fungsinya sama sahaja dengan insurans konvensional yang sedia ada iaitu untuk melindungi.

Anda tetap perlu membayar premium untuk polisi yang anda pilih bagi melindungi diri anda. Dan Takaful juga bukan berorientasikan keuntungan, tetapi lebih kepada perlindungan untuk kesemua ahli-ahlin yang menyertainya.

3. Tidak Beretika

Oleh kerana Takaful dianggap melibatkan soal agama dalam urus niaganya, ramai yang beranggapan yang perlindungan yang diberikan Takaful tidak sebaik insurans konvensional yang sedia ada. Ada juga yang beranggapan bahawa Takaful hanya memberikan perlindungan terbaik untuk mereka yang beragama Islam sahaja.

Jika ini tanggapan anda, anda salah sama sekali!

Ini kerana terdapat beberapa peraturan di dalam Takaful sendiri yang menghalang sebarang layanan istimewa berdasarkan agama dan juga fahaman individu.

Jika sistem Takaful ini tidak sebaik atau lebih baik daripada insurans konvensional, pastinya ia tidak akan berkembang pesat di seluruh dunia termasuklah di negara bukan Islam. Kini kebanyakan negara yang majoriti penganutnya bukan beragama Islam, juga berminat untuk memperkenalkan sistem Takaful ini di negara mereka.

Sumber Rujukan: Loan Street

Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful

Kalau orang Islam sendiri pun tak berminat nak ambil Takaful, macamana? Tetapi itulah realitinya yang berlaku. Di antara alasan utama adalah tak mampu dan nanti dulu, seolah-olah perlindungan tidak penting dalam kehidupan.

Komen

komen

Source link