Artikel Terkini

3 Tips ‘Value Investing’ Dari Mohnish Pabrai, Pelabur Terkenal Dari India


Jarang kita dengar seorang pelabur yang berasal dari India kan? Nama Mohnish Pabrai pun kita tak pernah dengar, tetapi beliau merupakan seorang yang sangat popular di kalangan pelabur, di India.

Mohnish Pabrai pada mulanya menyambung pengajiannya dalam bidang IT. Kemudian, beliau telah berkecimpung dalam bidang usahawan dan seterusnya menjadi seorang pelabur.

Mohnish Pabrai sering mengatakan bahawa pelabur perlu
belajar banyak perkara daripada usahawan. Rupanya kedua-dua bidang tersebut
dilihat mempunyai kaitan dan kesinambungan.

1. Pelaburan Adalah Perniagaan

Seorang pelabur yang baik harus menguruskan risiko dengan sangat tertib walaupun risiko tersebut amat jarang berlaku. Pelaburan memerlukan kita untuk bekerja, mengkaji dan bersabar.

Ia sama sahaja seperti membangunkan perniagaan dari awal. Ingatlah, pelaburan yang berjaya datang dari perniagaan yang bagus dan terkawal.

2. Tiada Manusia Dapat Meramalkan Pasaran Dengan 100% Tepat

Pasaran modal bersifat dinamik, tiada sesiapa pun yang dapat meramalnya dengan tepat. Jika ada individu yang boleh meramal pasaran dengan tepat, sudah pasti ramai rakan-rakan kita yang sudah kaya raya.

Bisnes yang digemari oleh Mohnish Pabrai adalah bisnes yang kadar perubahannya perlahan berbanding dengan kadar perubahan bisnes yang laju.

Contohnya bisnes yang berkaitan dengan teknologi, temponya untuk menyesuaikan diri dengan perubahan adalah sangat laju. Ianya mungkin membuatkan kita tidak dapat menangkap trend semasa. Kalau leka sikit pun dah boleh menyebabkan kita ketinggalan jauh.

Beliau lebih menyukai perniagaan yang hijau berbanding dengan perniagaan sofistikated. Benjamin Graham iaitu ‘Bapa Value Investing’ pernah berkata, kebergantungan kepada jangka masa hadapan akan menyakitkan apabila berlaku kesalahan pengiraan dan kesilapan yang kita lakukan.

3. Sabar Adalah Kunci Kejayaan

Mohnish Pabrai pernah berkata bahawa kita tidak boleh membuat untung saham dengan membeli saham atau menjual saham dalam kadar yang cepat. Menurut beliau, keuntungan sebenar hanya boleh diperolehi dengan cara membeli dan tunggu atau juga dikenali sebagai ‘simpan dan peram’.

Mohnish Pabrai dengan tegas menyatakan bahawa pelaburan adalah ibarat sebuah permainan yang memerlukan kita banyak bersabar dan menunggu.

Menurutnya, prinsip sebenar membuat keuntungan dalam pasaran saham adalah menunggu waktu yang sesuai untuk membeli. Prinsip asasnya adalah membeli pada harga yang rendah daripada nilai instrinsik, asas kepada Value Investing.

Dunia saham seperti sukan bolasepak yang adakalanya kita bersifat menyerang dan adakalanya kita bersifat defensif. Melabur saham memerlukan masa dan kesabaran untuk berjaya tak kira, modal kecil atau besar.

Kesimpulannya, pelaburan saham bukanlah satu medan untuk memperoleh keuntungan dengan cepat. Apa yang disarankan oleh Mohnish Pabraj dalam tips ini boleh digunakan dalam pelaburan sendiri nanti.

Ingat, jangan terburu-buru dalam pelaburan saham.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.businessinsider.com/3-pieces-of-advice-from-value-investor-mohnish-pabrai-2017-10?IR=T
  2. https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/mohnish-pabrais-investment-tip-be-very-harsh-in-stock-picking/articleshow/64410522.cms?from=mdr
  3. https://www.gurufocus.com/news/1003870/mohnish-pabrai-investors-should-learn-from-business-founders-and-make-nobrainer-betsSource link