Artikel Terkini

4 Contoh Surat Wasiat Yang Boleh Kita Buat


Jika ditakdirkan kita mempunyai harta tidak kisah sebesar mana sekali pun; ada baiknya kita lakukan wasiat sebagai ‘suara’ untuk memberi arahan ke atas pembahagian harta kita selepas kita tiada lagi.

Bolehkah kalau kita nak tulis surat wasiat sendiri? Jawapannya adalah Ya! Tetapi surat wasiat yang ditulis sendiri tanpa sebarang ilmu berkaitan undang-undang, dengan mudah boleh ditentang oleh waris yang tidak berpuas hati dan dengan sendirinya surat wasiat itu menjadi sia-sia saja.

Dari mana kita nak dapatkan contoh untuk buat wasiat  ini? Jawapannya dengan mendapatkan bantuan daripada pihak Amanah Raya.

Oleh itu, jom kita sama-sama tengok 4 contoh surat wasiat yang boleh kita buat.

1. Wasiat Mutlak

Contoh surat wasiat yang pertama adalah wasiat mutlak, iaitu wasiat yang dilakukan dengan bebas atau tidak terikat dengan apa-apa syarat ke atas harta yang diwasiatkan yang mungkin diletakkan oleh pemberi wasiat tersebut.

2. Wasiat Am

Contoh surat wasiat yang kedua ialah wasiat umum iaitu wasiat yang dibuat dalam bentuk umum atau lebih tepat sekali dalam kumpulan.

Wasiat yang seperti ini adalah merangkumi kesemua kumpulan atau tempat tidak kira Islam atau bukan Islam.

3. Wasiat Bersyarat

Wasiat bersyarat ialah wasiat yang mengandungi syarat-syarat tertentu yang dikenakan oleh si pewasiat. Jadi terpulang oleh si penerima sama ada mahu menerima wasiat tersebut, dengan syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh si pewasiat atau si penerima boleh menolak wasiat tersebut.

Sekiranya syarat yang terkandung dalam wasiat tersebut tidak dapat dipenuhi, maka wasiat tersebut akan menjadi batal.

4. Wasiat Khas

Contoh Surat Wasiat yang keempat pula ialah wasiat khas. Wasiat khas ialah wasiat yang dikhususkan untuk pihak tertentu dengan syarat yang tertentu.

Biasanya pewasiat akan berwasiat kepada seseorang yang dinyatakan dalam wasiatnya.

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Membuat Wasiat

Dalam membuat wasiat, biasanya pewasiat akan melantik individu atau syarikat untuk menulis dan menyampaikan wasiat kepada pewaris sebagaimana yang telah diamanahkan. Biasanya syarikat yang menguruskan wasiat ini akan meminta si pewasiat untuk menyediakan beberapa dokumen.

Di antara dokumen tersebut adalah :

  • Dokumen pelantikan pentadbir harta pusaka
  • Dokumen harta sepencarian untuk isteri yang tidak bekerja
  • Dokumen hibah

Risiko Jika Tidak Membuat Wasiat Sebelum Meninggal

Apa yang sering berlaku, waris yang layak akan berebut harta si mati. Ini bukan sahaja berlaku dalam drama TV, tetapi realitinya sedang berlaku dalam masyarakat kita.

Benarlah kata pepatah, “kerana harta manusia menjadi gelap mata”. Mana tidaknya, disebabkan harta pusaka tidak diberikan dengan adil maka berlakulah perebutan dan pertelingkahan sesama adik-beradik dan sanak saudara.

Setiap orang sepatutnya perlu menyiapkan surat wasiat demi untuk memudahkan urusan. Dengan wasiat yang sah, maka risiko untuk ahli keluarga bergaduh atau tidak bersetuju menjadi kurang.

Ini kerana kita perlu menghormati keputusan yang diambil oleh pewasiat, dan jalankan amanah serta tanggungjawab yang diberikan dengan sebaik mungkin.

Jemput baca juga:Source link