Artikel Terkini

4 Hubung Kait Di Antara Wang Dan Kerohanian


Ramai daripada kita menyangka wang hanyalah alat transaksi untuk membeli barang keperluan dan kehendak. Tetapi, wang sebenarnya boleh menyebabkan kita lalai dan melemahkan kita.

Wang boleh membuat kita rugi, merugikan pihak lain dan mungkin membuka sisi gelap seseorang. Dengan wang, kita diuji dengan sifat peribadi kita, kawan boleh menjadi lawan dan wang boleh membuat kita lupa daratan.

Wang sangat penting untuk kita gunakan untuk berbelanja dalam kehidupan seharian. Namun, masalah berlaku apabila wang disalah erti sehingga kita sukar hendak mencari wang.

Seolah-olah semakin kita mengejar wang, semakin kita merasa jauh dengan wang. Apakah sebabnya kita mengalami masalah kewangan?

Adakah disebabkan kita kurang mempunyai kemahiran? Atau ada sebab lain yang menyebabkan kita kurang berkembang dalam pengurusan kewangan?

Apakah cara supaya kita tidak menjadi hamba kepada wang? Ini adalah empat perkara yang kita perlu tahu tentang wang daripada segi kerohanian.

1. Wang Bukan Musuh Rohani

Selama ini, ada yang menganggap wang adalah musuh jiwa kita. Wang boleh membuatkan kita jauh daripada Tuhan dan kita akan diuji dengan   masalah kewangan.

Ini adalah tanggapan klise kita sehingga kita sering dengar, “Orang kaya susah masuk syurga”. Mungkin betul, orang kaya susah masuk syurga andai kata beliau menggunakan wang untuk bermaksiat.

Hal yang sebaliknya akan berlaku jika rezeki yang dilimpahkan digunakan untuk tujuan yang baik, membantu orang lain dan digunakan untuk beramal.

Dalam agama Islam sendiri disebutkan bahawa Nabi Sulaiman merupakan seorang Nabi yang mempunyai kekayaan yang sangat luar biasa. Tetapi, beliau tetap dekat dengan Allah SWT dan menggunakan kekayaannya di jalan yang benar.

2. Wang Adalah Guru Kepada Rohani

Daripada merasakan wang adalah musuh rohani, adalah lebih baik jika kita menjadikan wang sebagai guru kepada rohani kita. Untuk mendidik rohani kita, tidak bermakna kita perlu meninggalkan semua aspek duniawi.

Jadi, kita boleh menggunakan wang untuk menilai diri kita. Kita boleh tahu sama ada kita mempunyai “sisi gelap” atau tidak. Dengan wang sahaja, kita boleh menemukan “sisi gelap” kita yang selama ini mungkin tidak kelihatan.

Wang dapat menunjukkan peribadi sebenar seseorang dengan mudah. Kita lebih mudah untuk menilai tingkah laku seseorang ketika beliau sedang dalam keadaan senang dan diberikan kemewahan.

Adakah kita akan masih melakukan kebaikan dan bersikap merendah diri atau berubah menjadi sebaliknya? Adakah dengan menjadi semakin kaya, kita jadi semakin angkuh dan kedekut?

3. Wang Bukan Sekadar Nilai Dan Harta

Dalam ilmu kuantum fizik, kita tahu bahawa setiap benda di dunia ini mempunyai tenaga (energy). Sifat tenaga adalah kekal, tidak boleh dicipta atau dimusnahkan.

Wang juga boleh dilihat sebagai “energy”. Wang bukan sekadar sekeping kertas atau logam. Cara kita mencari wang boleh menentukan dan memberi kesan dalam kehidupan kita.

Sebagai contoh, secara nominal, wang RM1,000 yang diperoleh dari titik peluh sendiri dan wang RM1,000 wang rasuah mempunyai nilai yang sama, tidak berubah angkanya.

Tetapi, apa yang membezakan adalah tenaga positif dan negatif yang ada pada wang tersebut. Wang yang halal akan memberi berkat manakala wang yang haram akan menyulitkan kehidupan kita.

Oleh sebab itu, dalam Islam kita diwajibkan untuk memberi zakat dengan tujuan menyucikan harta supaya bersih daripada sesuatu yang bukan hak kita.

4. Wang Adalah Nafas Kehidupan

Setiap transaksi kewangan boleh diibaratkan sebagai nafas. Wang yang keluar dan masuk sama seperti udara yang kita sedut dan hembus.

Kalau kita tidak mahu mengeluarkan wang, sama sahaja seperti kita menarik nafas tetapi tidak mengeluarkannya. Pasti kita akan berasa sesak nafas dan berat pada tubuh badan kita.

Wang juga sama. Aliran tunai kita tidak lancar mungkin kerana kita hanya memberi tumpuan untuk menarik dan menyimpan wang sahaja sampai lupa untuk mengeluarkannya.

Disebabkan itu, kita selalu menyaksikan orang yang banyak bersedekah hartanya tidak pernah berkurang malahan bertambah. Sebaliknya, kita hairan melihat orang yang bermati-matian bekerja keras, tapi wang masih tidak mencukupi.

Melalui penulisan ini, kita bersama-sama mengingatkan diri kita untuk sentiasa mendapatkan keberkatan kewangan. Semoga bermanfaat.

Sumber Rujukan: https://www.kompasiana.com/reynalprasetya/5ec137ced541df2f2b6a1d52/antara-uang-dan-spiritualitas?page=1

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.Source link