Uncategorized

4 Pasaran Saham Terbesar Dunia, Malaysia Kat Mana?


Anda pelabur atau pedagang saham tegar Bursa Malaysia?

Dah kenal sangat perangai pasaran saham di Malaysia, dan bersedia untuk meneroka ke luar negara?

Kita kena juga ambil tahu perkembangan terkini pasaran saham global ni. Dan siapa lagi kalau bukan daripada pakar, iaitu Stallion Brothers. Jom kita dengarkan kupasan mereka berkenaan fakta menarik pasaran saham global seperti berikut:

Semakin Ramai Berminat Nak Melabur Saham Global

Semenjak dua menjak ni ramai yang berminat dengan pasaran saham global dan mula membuka mata tentang kelebihannya. Untuk posting kali ini, Stallion nak share sikit statistik penting yang korang kena tahu sebelum nak berjinak dalam pelaburan global.

Dalam bahasa mudahnya, pelaburan saham global ni adalah pelaburan yang dilakukan luar dari pasaran Bursa Malaysia. Jom tengok pasaran saham global mana yang paling best.

Secara keseluruhan, pasaran saham dunia mempunyai lebih kurang 90,000 saham, memang agak pening kalau kita tak tahu break-down untuk setiap pasaran saham yang ada di dunia ni.

Kalau korang nak tahu, ibu segala pasaran saham dunia terletak di United States atau lebih dikenali dengan panggilan Wall-Street yang merangkumi lebih 50% daripada nilai keseluruhan saham yang ada di dunia.

Wall-Street mempunyai lebih 15,000 saham dengan nilai keseluruhan pasaran berjumlah $40 trillion. So kalau kita cerita tentang melabur di pasaran global, sudah pasti Wall-Street adalah destinasi yang wajib untuk kita teroka.

Hampir kesemua syarikat terbaik dunia berlumba-lumba untuk meletakkan syarikat mereka di Wall-Street. Syarikat terbesar yang ada di Wall-Street adalah Microsoft[s], Apple[s], Amazon[ns], Google[s] dan Facebook[s]. Lagi best, 4 daripada 5 saham ni adalah patuh shariah!

Pasaran Saham China Mengekori Rapat

Pasaran kedua terbesar adalah pasaran saham Shanghai dan Shenzhen di China dengan nilai keseluruhan berjumlah $7 trillion. Pasaran saham di China mempunyai lebih 3,000 saham tetapi bukan semua saham boleh dibeli sebab kebanyakan saham besar di China dikawal oleh kerajaan. Pelabur luar boleh beli, tetapi ada banyak rules and regulations kita kena ikut, sebab tu Donald Trump jealous dengan China.

Pasaran ketiga terbesar adalah pasaran saham di UK dengan nilai keseluruhan berjumlah $4.88 trillion. Ada lebih 2800 saham yang didagangkan di UK dan antara saham terbesar adalah Shell, Uniliver, HSBC, BP dan BHP.

Tapi, pelabur atau trader pasaran global tak berapa suka sangat pasaran UK sebab movement agak lembab dan tak berapa meriah macam Wall-Street sebab banyak saham-saham tua yang dah mencapai tahap matang dan mendatar, maka pergerakan pun agak perlahan.

Next adalah pasaran saham di Germany dengan nilai keseluruhan berjumlah $2 trillion. Secara total ada 1,600 saham yang didagangkan di Germany dan yang terbesar adalah SAP, Siemens, VW, Adidas dan Daimler. Kalau ikutkan pengalaman Stallion dari segi trading, Germany adalah pasaran kedua terbaik dibelakang Wall-Street sebab meraka mempunyai beberapa saham creative dan mempunyai ciri-ciri saham seperti di Wall-Street antaranya adalah Adidas, VW, Diamler dan BMW.

Bursa Malaysia Macam Mana?

Pasaran Malaysia macam mana pulak? Bursa Malaysia mempunyai lebih kurang 900 saham dengan nilai keseluruhan berjumlah $400 billion dan nilai ini seolah-olah tidak berkembang sejak 5 tahun lepas. Sejak tahun 2014, pasaran saham Indonesia telah mula memintas Bursa Malaysia dan sekarang ni, nilai pasaran saham Indonesia sudah mencecah $500 billion dengan 677 saham didagangkan.

Dari segi prestasi, pasaran saham mana yang paling baik? Sudah pasti pasaran Wall-Street sebab Wall-Street dipenuhi dengan saham-saham creative yang telah berjaya menawan masyarakat dunia. Untuk tempoh 5-10 tahun, kenaikan 500% – 1000% adalah normal utk saham Wall-Street.

So kalau korang nak jadi pelabur saham global, tolonglah focus kepada saham-saham di Wall-Street. Saham negara Eropah, China, Japan dan lain-lain memang tak boleh nak lawan.

Sumber: Stallion Brothers

Peluang Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Di kala pasaran saham Malaysia suram, ambil peluang untuk belajar pasaran saham global dengan Stallion Brothers. Kini kita boleh menjadi pemegang saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google, Adidas, Li-Ning dan bermacam-macam lagi.

Jemput Datang Ke Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG) Seluruh Malaysia

JOHOR BAHRU
HOTEL GRAND PARAGON
SABTU, 14 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

KUALA LUMPUR
MENARA PGRM, CHERAS
SABTU, 21 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

PULAU PINANG
PEARL VIEW HOTEL, PERAI
SABTU, 28 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

SHAH ALAM
SHAH ALAM CONVENTION CENTRE
SABTU, 5 OKTOBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

Klik sini untuk maklumat lanjut berkenaan Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG).

Komen

komen





Source link