Artikel Terkini

4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik


Tatkala kita bercakap soal hutang rumah, ramai yang akan mula berpeluh, resah dan tidak senang duduk. Ini kerana kita terbeban dengan komitmen bulanan dan mencari jalan untuk menyelesaikan hutang tersebut seawal yang mungkin.

Dan setakat hari ini, penulis masih belum pernah berjumpa dengan peminjam yang ‘gembira’ berhutang dengan bank lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai pendapatan yang tidak tetap setiap bulan.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

“Awal-awal saya beli rumah dua tingkat ini memang best, tapi lama-lama boleh buat tak tidur malam!” seloroh Amiruddin.

Kemelesetan ekonomi dan wabak pandemik COVID-19 yang melanda negara kita serentak juga menguji kewarasan dan tahap kecekalan mental kebanyakan pemilik rumah.

Jumlah rakyat Malaysia yang hilang punca rezeki yang dilaporkan Jabatan Perangkaan Negara setakat Mac 2020 yang lalu telah mencapai angka 610,500 orang!

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Mujurlah Kerajaan Perikatan Nasional menerusi Bank Negara Malaysia telah mengisytiharkan moratorium selama 6 bulan bermula April 2020 yang lalu sungguhpun berlaku pusingan u-turn dalam terma dan syarat pada Mei 2020 yang lalu.

Bercakap soal melangsaikan hutang rumah ini, terdapat banyak info dalam bentuk siniar (podcast), artikel, infografik dan video yang kita boleh cari di Google.

Akan tetapi, kemampuan seseorang peminjam itu dalam menyelesaikan hutang rumah berdasarkan kemampuan kewangan semasa juga harus diambil kira dan tidak boleh dipandang enteng.

Dan benarkah melangsaikan hutang rumah awal bukanlah idea yang baik? Jika tidak, kenapa dan siapa golongan yang harus elak daripada cuba melangsaikan hutang rumah awal?

Jom kita tengok sebab-sebab kenapa untuk sesetengah orang, langsaikan hutang rumah lebih awal adalah bukan idea yang baik.

1. Risiko Bayaran Penalti Dari Lock-In Period

Lock-In Period atau tempoh kunci gadai janji merupakan satu jangka masa yang telah ditetapkan oleh bank kepada peminjam akan kadar faedah tertentu.

Contohnya 24 bulan sehingga 5 tahun mengikut bank dari tarikh pembayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah kita.

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Sekiranya kita menyelesaikan seluruh jumlah pinjaman sebelum tempoh Lock-In Period, kita akan dikenakan penalti 2% hingga 5% daripada pinjaman rumah tersebut.

Jika harga rumah RM300,000 dan kadar penalti Lock-In Period yang ditetapkan adalah 2%, maka kita wajib membayar RM6,000 kepada bank!

2. Kadar Kenaikan Harga Rumah Tak Memberangsangkan

Apabila ingin menyelesaikan hutang pinjaman hartanah dan berniat untuk menjualnya dalam masa terdekat, kita perlu tahu bahawa itu bukanlah idea yang bijak.

Ini kerana, berdasarkan data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch, kadar kenaikan harga rumah secara keseluruhannya di Malaysia adalah pada paras yang tidak sihat.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Ini belum lagi ditambah dengan kadar deflasi di Malaysia yang mencatatkan angka membimbangkan yaqni meningkat 2.9% pada April kepada 117.6 berbanding 121.1 pada bulan yang sama tahun sebelumnya, kadar perubahan terendah yang dicatatkan sejak 2010.

Berdasarkan pemerhatian penulis, industri hartanah bagi tempoh masa terdekat ini tidak akan mampu menikmati peningkatan harga rumah yang mendadak sungguh pun wujud stimulus ransangan industri hartanah dari Kerajaan seperti PENJANA.

Untuk rekod, pertumbuhan Indeks Harga Harta Tanah Kediaman Malaysia dilaporkan pada angka -0.170% pada Disember 2019 berbanding 0.810% pada September 2019.

3. Kuasa Beli Kurang

Semenjak tahun 2018 lagi, kita sedia maklum bahawa jumlah lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia berada pada angka 32,313 unit dengan nilai RM19.8 bilion.

Angka ini meningkat sebanyak 30.6% daripada tahun 2017 dengan jumlah hartanah tidak terjual pada angka 24,738 unit.

Punca masalah ini berlaku adalah kerana ‘mismatch’ dalam penawaran dan permintaan hartanah dari pemaju dan pembeli semenjak tahun 2015 lagi apabila pemaju gagal memahami bahawa apa yang pembeli mahukan adalah hartanah dengan kurungan harga RM250,000 ke bawah.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Senario dan atomsfera hartanah hari ini tetap sama di mana terlalu banyak penawaran dan kurang permintaan.

Rumah teres dua tingkat yang kita beli di Puncak Alam dengan harga RM330,000 pada Julai 2019 belum tentu mampu dapat dijual dengan harga RM330,000 pada Julai 2020.

4. Modal Hari Mendatang

Sekiranya kita mempunyai cash reserve yang banyak, adalah lebih wajar untuk kitia gunakan bagi kegunaan hari mendatang.

Baca : Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

“Cash is king” dan ambil peluang dari moratorium ini dengan memperkemaskan simpanan dan tingkatkan pelaburan sebaik mungkin untuk menghadapi masalah ekonomi yang mungkin timbul kelak.

Terdapat ura-ura mengatakan Bank Negara Malaysia (BNM) akan menurunkan lagi kadar Overnight Policy Rate (OPR) dalam masa terdekat dan inisiatif ini sudah tentu membolehkan kita sebagai pemilik hartanah menarik nafas lega dan mampu tidur nyenyak di malam hari.

Tepuk dada tanya diri, dengan situasi dan kondisi kewangan ktia pada hari ini, adakah melangsaikan hutang rumah awal merupakan satu idea yang baik?

Betul, melangsaikan hutang rumah sekaligus mengurangkan kadar faedah yang kita bayar secara bulanan kepada bank, tetapi itu hanya sesuai untuk pinjaman dengan kadar faedah yang tinggi seperti hutang kad kredit yang boleh mencecah sehingga 18%.

Secara umumnya, waktu ini bukanlah masa yang sesuai untuk kita jual rumah, sebaliknya waktu yang sesuai untuk kita beli rumah.

Sumber Rujukan :Source link