Artikel Terkini

4 Tanda Seorang Pengurus Dana (Fund Manager) Yang Hebat


Pelaburan merupakan suatu yang dilakukan dalam tempoh masa yang panjang, dari beberapa bulan sehinggalah berpuluh tahun lamanya. Seseorang pengurus pelaburan atau investment manager sudah tentulah perlu menilai prestasi portfolio sepanjang tempoh masa tersebut.

Ianya perlu dilakukan tanpa mengambil kira sama ada dia melabur untuk diri sendiri atau bagi pihak orang lain. Prestasi portfolio tersebutlah merupakan kayu ukur terbaik sebagai pengurus pelaburan.

Ramai membuat kesilapan bahawa
angka keuntungan atau pulangan sahaja sudah memadai untuk mengukur prestasi
portfolio. Antara aspek lain yang perlu diambil kira ialah penanda aras (benchmark)
dan juga tahap risiko.

Selain itu, dinasihatkan juga agar tidak terlalu kerap mengukur prestasi portfolio dan tidak juga terlalu jarang. Sebagai pelabur jangkamasa panjang, melihat prestasi portfolio setiap hari ialah satu tindakan yang tidak produktif kerana boleh menyebabkan seseorang pelabur itu hilang pertimbangan akibat melihat naik turun nilai portfolio setiap hari.

Namun, menunggu terlalu lama juga tidak disyorkan kerana boleh menyebabkan anda menyimpan portfolio yang underperform terlalu lama. Kekerapan yang sesuai adalah setiap suku tahun ke setiap tahun.

Bagaimana kita boleh ukur sebaik
mana prestasi kita atau orang lain sebagai pengurus dana? Di sini penulis
berikan beberapa kayu ukur.

1. Pulangan Lebih Tinggi Daripada Benchmark Secara Konsisten

Bagi sesetengah orang, pulangan adalah segala-galanya kerana itulah yang menunjukkan pengurus dana itu buat duit atau tidak. Namun, tanpa perbandingan, tak mungkin kita dapat tahu pengurus tersebut bagus atau tidak.

Mungkin dia merekodkan pulangan 15% pada tahun tersebut tetapi pasaran saham merekodkan keuntungan 20%, jadi maksudnya dia tidaklah sebagus mana. Perbandingan yang paling biasa dilakukan adalah perbandingan bersama benchmark.

Contohnya, dana yang dilaburkan 100% ke dalam saham-saham patuh shariah Malaysia boleh dibandingkan dengan FBM Hijrah atau FBM Emas. Pokoknya, kita kena bandingkan dana kita dengan benchmark yang sesuai. Satu lagi cara adalah dengan mengikut keperluan.

Contohnya, sekiranya kita memerlukan pulangan 3% setahun, itu juga boleh dijadikan benchmark. Sesetengah dana juga menggunakan kadar inflasi sebagai benchmark. Terpulang kepada objektif anda.

Tanda seorang pengurus dana yang
baik ialah dia mampu memberikan pulangan lebih baik dari benchmark secara konsisten
dalam jangkamasa yang panjang.

2. Nilai Sharpe Ratio Yang Tinggi

Berbanding angka pulangan semata-mata, adalah lebih baik sekiranya kita sertakan Sharpe ratio ataupun nisbah Sharpe dalam penilaian prestasi dana kita. Nisbah Sharpe ialah pulangan dana ditolak dengan kadar sifar risiko (risk-free return) dan dibahagikan dengan volatiliti dana.

Dengan kata lain, ia adalah risk-adjusted return.

Angka ini memberitahu sama ada anda mendapat pulangan yang setimpal dengan risiko yang anda ambil. Untuk mengira sendiri volatiliti dana anda adalah leceh dan prosesnya panjang, namun jika anda melabur dalam unit amanah, biasanya mereka memberikan angka volatiliti ini dalam laporan dana.

Pendek kata, lebih tinggi nisbah Sharpe maka lebih baiklah pengurus dana tersebut kerana memberikan pulangan yang setimpal dengan risiko yang diambil.

Contoh pulangan yang tidak setimpal adalah sekiranya anda melabur dalam wang kripto yang berisiko tinggi namun hanya mendapat pulangan yang sama dengan pelaburan dalam bon yang berisiko rendah.

Baik kita labur dalam bon kerana ia lebih selamat, betul tak?

Anda boleh ambil beberapa unit amanah yang serupa (contohnya unit amanah yang melabur ke dalam saham large cap Malaysia) dan bandingkan nisbah Sharpe mereka.

Yang lebih tinggi nisbah Sharpenya itulah yang lebih baik.

3. Tracking Error Tidak Terlalu Kecil Atau Besar

Tracking error ialah angka yang menunjukkan berapa jauh nilai dana anda bergerak berbanding dengan nilai benchmark. Lebih tinggi angka tracking error, maksudnya pengurus dana tersebut lebih aktif (tidak mengikuti benchmark terlalu rapat).

Kalau tracking error rendah, maksudnya dana tersebut agak sama dengan benchmark dari segi saham-saham di dalamnya dan juga pemberatnya (weighting). Tracking error sifar bermaksud dana tersebut ialah dana pasif iaitu menyerupai benchmark 100%, contohnya ETF.

Maksudnya kalau benchmark jatuh 1%, dana tersebut akan jatuh 1%, dan sebaliknya.

Apabila kita membayar management fee kepada pengurus dana, kita mahu dia mengambil risiko yang berpatutan dan seterusnya menjana pulangan lebih tinggi dari benchmark. Kalau mengikuti benchmark terlalu rapat, macam mana nak membuat pulangan lebih tinggi dari benchmark kan?

Baik beli ETF je, tak perlu bayar management fee yang tinggi.

Namun, kita juga mahu memastikan yang pengurus dana tidak terpesong terlalu jauh dari benchmark. Apa gunanya meletakkan benchmark tapi beli aset yang tiada kaitan dengan benchmark?

Contohnya, letak benchmark FBM KLCI tapi 70% weighting dalam portfolio ialah saham small cap. Tidak sesuai.

Tracking error yang sesuai untuk seorang pengurus dana aktif ialah dalam lingkungan 4% ke 7%. Kalau rajin, anda boleh gunakan formula di bawah untuk membuat pengiraan tracking error.

Namun, tracking error bukanlah pengukur pulangan tetapi lebih kepada pengukur tahap risiko.

4. Nilai Information Ratio Yang Tinggi

Nisbah maklumat atau information ratio adalah nisbah yang menggabungkan Sharpe ratio dan tracking error. Sharpe ratio membandingkan pulangan dana dengan kadar sifar risiko, manakala information ratio membandingkan pulangan dana dengan benchmark.

Ini adalah nisbah yang amat popular untuk mengukur tahap kemahiran seseorang pengurus dana.

Formula information ratio adalah
seperti berikut:

Seperti Sharpe ratio, lebih tinggi nilainya maka lebih baik. Ia adalah nisbah yang baik untuk menunjukkan kemahiran pengurus dana kerana ia menunjukkan sama ada pengurus dana tersebut mendapat pulangan yang lebih apabila dia menjadi lebih “aktif”.

Kalau dia terlalu aktif (jauh dari benchmark) tetapi pulangan sama atau dibawah benchmark, baik anda beli ETF sahaja. Seperti Sharpe ratio juga, anda perlu gunakan information ratio sebagai perbandingan untuk beberapa dana dalam kategori yang sama dan pilihlah yang paling tinggi nilainya.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.Source link