Artikel Terkini

5 Pekerjaan “Designer” Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Minat Melukis


Setiap orang mempunyai cita-cita dan impian yang ingin dilakukan. Dan setiap orang mempunyai hobi dan minat masing-masing. Mesti best kan kalau kita dapat merealisasikan cita-cita atau pekerjaan yang mempunyai kaitan dengan hobi dan minat kita? Kerja pun tak rasa macam kerja, rasa best bila melakukannya.

Anda ada bakat melukis? Jom tengok lima pekerjaan yang bersesuaian dengan anda yang minat melukis atau mempunyai daya kreativiti yang tinggi.

Pekerjaan 1: Pereka Dalaman

Kepada anda yang minat melukis, menjadi pereka dalaman atau lebih tepat dikenali sebagai “interior designer” dapat mengembangkan minat anda dan dalam pada masa yang sama anda boleh mereka kedudukan perabot yang bersesuaian dengan keluasan ruang.

Pereka dalaman memerlukan kreativiti yang tinggi untuk anda lakarkan kedudukan perabot sambil mengutamakan kekemasan ruang tersebut. Ruang yang kecil dan sempit mampu kelihatan luas, dengan sentuhan pereka dalaman yang hebat.

Pekerjaan 2: Pereka Fesyen

Pereka fesyen atau pakaian juga memerlukan seni minat melukis yang mendalam. Ini kerana, apabila anda boleh melukis anda sebenarnya merangsang kreativiti anda untuk mereka sesuatu fesyen yang sesuai dengan budaya dan kesopanan.

Bahkan anda juga boleh mereka corak atau motif yang sesuai dengan fesyen, musim dan sebagainya.

Pekerjaan 3: Kraftangan

Kraftangan juga memerlukan kesenian yang tinggi bersama dengan bakat melukis. Misalnya, seni mencatan batik memerlukan daya kreativiti yang tinggi. Mala melukis di atas kasut kosong merupakan budaya terkini di kalangan anak muda mahupun mereka yang meminati benda yang unik.

Ada orang yang menawarkan khidmat melukis atas kasut kosong dan mereka akan melukis dan mewarna mengikut motif dan corak yang dikehendaki oleh pelanggan. Bila keluar berjalan-jalan tu, memang nampak lain daripada orang lain.

Pekerjaan 4: Pelukis

Ini boleh dijadikan sebagai pekerjaan sampingan atau pekerjaan nombor dua anda. Tukarkan minat dan hobi anda kepada pekerjaan dan percayalah anda akan mendapat kepuasan berganda kerana anda melakukan pekerjaan yang bersesuai dengan minat anda.

Bahkan, anda boleh menjadikan lukisan anda sebagai satu bahan untuk dipamerkan di muzium peribadi atau di Galeri Seksyen 7, Shah Alam.

Pekerjaan 5: Pereka Grafik

Untuk introvert yang sangat kreatif dan visual, reka bentuk grafik bebas boleh menjadi cara yang baik untuk menjana pendapatan. Pereka grafik bekerja dengan perniagaan dan individu untuk membuat logo, laman web dan bahan pemasaran. Kerja ini memerlukan kita memahami prinsip reka bentuk, serta mengetahui cara menggunakan perisian (seperti Adobe Photoshop, Illustrator dan InDesign) untuk melakukan kerja tersebut.

Pereka grafik sering bekerja dengan agensi pengiklanan, syarikat penerbitan, majalah, syarikat, pengeluar produk dan individu. Atau nak jadi pereka grafik freelance pun boleh.

Jangan Takut Untuk Berubah Dan Mengikut Cita-Cita

Bagi yang merasakan kerjaya sekarang membosankan, mungkin sudah tiba masanya untuk anda berani untuk berubah. Jemput baca:

Komen

komen

Source link