Artikel Terkini

5 Perkara Yang Perlu Dilakukan Jika Ingin Bertukar Kerja Semasa Krisis Ekonomi


Ketika krisis ekonomi berlaku, semua orang akan melalui kehidupan yang sukar. Ada yang kehilangan pendapatan dan ada juga yang diberhentikan. Bagi mereka yang masih mempunyai pekerjaan, bersyukurlah.

Namun ada juga yang sedang mempertimbangkan untuk menukar karier bagi memastikan pendapatan mereka terjamin walau apa pun yang berlaku.

Tetapi, jangan terlalu terburu-buru. Jika anda termasuk dalam golongan yang ingin menukar perkerjaan, jom kita persiapkan diri terlebih dahulu dengan melakukan perkara di bawah.

1. Tingkatkan Kemahiran Diri

Sebelum bertukar pekerjaan, lebih baik kita mempersiapkan diri dengan meningkatkan kemahiran dan belajar skill baru. Ambil kesempatan di musim PKP untuk mengasah bakat yang dapat digunakan dalam pekerjaan baru kita nanti.

Kalau boleh, jangan terhadkan diri anda kepada satu bidang sahaja. Seeloknya mahirkan juga diri dalam bidang lain. Ini akan memberikan kita lebih banyak pilihan sekiranya apa yang kita rancang itu tidak berhasil.

2. Bersedia Dengan Pelbagai Kemungkinan

Nak bertukar kerjaya bukanlah sesuatu yang mudah. Tambahan pula pada waktu yang sukar ini. Pastinya kita berdepan dengan ramai pesaing lain.

Adalah penting untuk kita bersedia daripada segi emosi dan fizikal bagi menghadapi fasa ini.

Sekiranya kita berjaya untuk menukar bidangdan kerjaya sekalipun, tanamkan sikap untuk sentiasa beringat dan bersedia daripada segi kewangan. Juga sediakan Plan B bagi menghadapi pelbagai kemungkinan yang mungkin akan muncul selepas ini.

3. Teruskan Apa Yang Sedang Dilakukan

Jangan terlalu leka untuk mengejar impian sehingga kita tidak mengambil berat dengan pekerjaan yang kita sedang lakukan sekarang. Sambil meningkatkan ilmu dan skill baru, asah juga kemahiran dalam bidang sedia ada.

Buat senarai kebaikan dan juga keburukan jika bertukar kerjaya. Ini bagi memastikan kita membuat keputusan yang tepat dan tidak memakan diri kita di kemudian hari.

4. Luaskan Networking

Nak bertukar bidang kerjaya pada musim pandemik ini, bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Kita perlu mempunyai jaringan sosial yang kuat yang boleh membantu kita mencari pekerjaan yang sesuai. Boleh juga kita bertanya dalam ‘network’ kita bagi mencari lubuk rezeki yang baru.

Mujurlah adanya pelbagai media sosial seperti Facebook, Twitter, LinkedIn dan sebagainya. Ianya dapat meluaskan perspektif dan pandangan yang jujur daripada mereka yang telah lama bekerja dalam bidang yang kita impikan itu.

5. Berbincang Dengan Ahli Keluarga

Sebelum membuat apa-apa keputusan, berbincanglah dahulu dengan keluarga dan juga teman-teman rapat yang mengenali kita. Pandangan mereka perlu juga diambil kira.

Ini kerana kita ingin membuat keputusan besar yang boleh mempengaruhi masa depan kita dan orang di sekeliling kita juga.

Keputusan untuk bertukar bidang kerjaya merupakan satu keputusan yang besar. Terutamanya dalam musim pandemik seperti sekarang. Jadi penting untuk kita mempertimbangkan perkara ini dengan sebaik-baiknya.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2020/05/05/career-advice-tips-for-changing-jobs-during-the-pandemic.htmlSource link