Artikel Terkini

5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang Kediaman

featured image 1 27 01 292470 - 5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang Kediaman

rumahibs logo black - 5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang Kediaman

Antara langkah yang paling mudah untuk anda update permukaan lantai kediamana adalah dengan membentang permaidani atau karpet. Selain itu, penggunaan karpet juga dilihat mampu mengubah persekitaran serta mood sesebuah ruang kediaman. Karpet berkualiti tinggi merupakan pelaburan yang baik kerana biasanya ia tahan lasak dan boleh digunakan dalam jangka masa yang lama. Tetapi perlu diingat, terdapat perbagai aspek perlu anda pertimbangkan sebelum membeli karpet. Kali ini IMPIANA senaraikan checklist untuk anda semak sebelum membuat pilihan. Selamat menghias!

RUANG
ian dooley 331063 unsplash 27 39 754789 - 5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang Kediaman
Karpet berbeza, untuk ruang yang berbeza. Anda perlu terlebih dahulu mengenalpasti aktiviti ruang dan cara penggunaannya. Pastikan karpet yang dibeli bersesuaian dengan ruang di kediaman. 

SAIZ

patrick perkins 340019 unsplash 27 41 606662 - 5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang KediamanUkur, ukur, dan ukur sekali lagi, jangan main agak-agak je. Dengan mengukur dahulu saiz ruang sebelum membeli, anda akan dapat memastikan dimensi yang sesuai untuk ruang tersebut. Tidak terlalu kecil, tidak terlalu besar. 

BENTUK

hutomo abrianto 576207 unsplash 27 08 967981 - 5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang KediamanAnda tidak semestinya perlu beli karpet segi empat yang standard. Sebenarnya ada lagi bentuk karpet yang boleh disesuaikan mengikup ruang. Sebagai contoh, jika anda mempunyai meja makan bulat anda mungkin mahu karpet bulat yang lebih besar untuk diletakkan di kawasan itu.

WARNA DAN CORAK

ryan christodoulou 789566 unsplash 27 40 589406 - 5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang KediamanPertimbangkan kawasan permaidani dan persekitarannya. Permaidani adalah cara yang baik untuk menambah sedikit warna dalam sesebuah ruang selain mampu memberi personaliti kepada ruang tanpa ia kelihatan keterlaluan.

FIBER/MATERIAL

element5 digital 685202 unsplash 27 07 532745 - 5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang Kediaman

Terdapat material atau bahan berbeza untuk permaidani di setiap ruang berbeza. Semak penggunaan ruang dan pastikan ia selari dengan apapun material karpet yang anda pilih.

Selamat mendeko!

Komen andarumahibs logo black - 5 Tip Memilih Permaidani Sesuai Dengan Ruang Kediaman

Source link