Artikel Terkini

5 Tips Berbelanja Menjelang Raya


Baru je masuk bulan Ramadhan, berpusu-pusu orang kita pergi ke ‘shopping complex’. Katanya nak beli persiapan raya, senang beli awal-awal tak kelam-kabut di kemudian hari. Walaubagaimanapun, jangan lupa kawal perbelanjaan supaya tak pokai lepas raya nanti.

Maklumlah, beraya memang sebulan tapi lepas raya kita masih lagi perlukan duit untuk perbelanjaan yang lain. Jangan nanti raya dah habis, kita menanggung beban hutang yang banyak.

Berikut disenaraikan 5 tips sebagai panduan untuk mengelakkan duit bocor selepas menyambut raya nanti:

1. Tetapkan Perbelanjaan Mengikut Bajet

Asingkan bajet untuk menyambut raya nanti. Jika bajet ada RM500, sesuaikan perbelanjaan sama seperti bajet yang diperuntukkan. Ramai di antara kita yang lupa masukkan kos petrol dalam bajet yang disediakan. Mereka hanya masukkan kos kuih raya, duit raya, dan baju raya.

Jadi untuk raya kali ini, buat bajet secara terperinci supaya kita tidak berbelanja melebihi bajet yang telah dibuat.

2. Berbincang Dengan Pasangan

Kadangkala suami dah buat bajet, tapi isteri pula yang langgar bajet tersebut. Di sini, digalakkan pasangan untuk berbincang mengenai bajet yang telah dirancang. Masing-masing perlu saling memahami dan bertolak ansur mengenai perbelanjaan yang bakal dibuat.

Kita beraya ni nak happy-happy, takut nanti ada yang bermasam muka pula.

3. Patuhi Bajet Yang Dibuat

Bajet dah buat tapi kalau kita langgar juga, takkan ke mana. Tak kiralah sama ada isteri atau suami. Sebagai contoh jika bajet untuk baju raya adalah RM200, pastikan jumlah yang dikeluarkan adalah RM200 atau kurang. Walaupun jika kita berbelanja hanya lebih RM50, ianya akan menggangu perbelanjaan lain pula nanti.

Kita tak mungkin rasa kesannya sekarang, tapi nanti lepas raya baru terasa sakitnya.

4. Buat Perbandingan

Kebiasaanya, memang kita akan buat perbandingan apabila membeli sesuatu barang. Tapi kadang-kadang tertewas juga disebabkan tawaran yang nampak menarik (padahal harga tidak banyak perbezaan).

Jika ada kawan atau saudara-mara yang berniaga kuih raya boleh pertimbangkan untuk membeli daripada mereka, sekurang-kurangnya harga kita ketahui lebih awal dan dapat membantu mereka untuk berniaga dan menambah pendapatan mereka.

5. Elak Guna Kad Kredit atau Bayar Kad Kredit Setelah Digunakan

Setelah bajet raya dibuat, asingkan duit bajet tersebut di dalam akaun yang khas untuk perbelanjaan raya sahaja. Adalah sangat tidak digalakkan untuk menggunakan kad kredit kerana takut terlebih belanja pula. Kalau masih nak pakai kad kredit tiada salahnya, tapi disiplinkan diri untuk membayar penuh sebaik sahaja digunakan menggunakan bajet yang telah diasingkan.

Musim perayaan ‘petrol pump’ penuh dengan kenderaan, penggunaan kad kredit mungkin paling efisien pada waktu ini kerana tak perlu beratur panjang membuat pembayaran di kaunter.

Sempena bulan Ramadhan ini, diharap kita dapat berbelanja secara berhemah dan mengelakkan pembaziran. Bukan apa, takut objektif Ramadhan tidak tercapai disebabkan ligat sangat berbelanja.

Nanti pahala tak dapat, hutang pula yang menjelma. Wallahu’alam bisshawab.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)
Boleh dihubungi melalui emel azharuladha@gmail.com

Penulisan adalah atas kapasiti individu dan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja

Komen

komen

Source link