Artikel Terkini

7 Perkara Yang Kita Boleh Belajar Dari Jeff Bezos


Pasti kita pernah dengar nama Jeff Bezos sekiranya kita suka membaca tips dan info kewangan. Beliau bermula dari bawah dan berjaya menjadikan Amazon salah sebuah syarikat terbesar dunia, dalam masa yang sama menjadikan beliau orang terkaya di dunia pada hari ini.

Seperti yang kita sedia maklum, Amazon telah membolehkan urusan semua orang untuk menjalankan transaksi jual beli secara online. Jeff Bezos telah mengutamakan pelanggan bagi memberikan yang terbaik kepada semua pengguna.

Jom kita lihat 7 perkara yang kita boleh belajar dari Jeff Bezos. Sudah pasti ia dapat menambah baik setiap urusan dan pekerjaan yang kita lakukan.

1. Sentiasa Berjimat Cermat

Pejabat Amazon yang terletak di Lembah Silikon mungkin kelihatan mewah tetapi sebenarnya banyak juga yang Jeff Bezos berjimat. Sebagai contoh, para pekerja perlu bayar untuk tempat letak kereta, snek di pejabat tidak diberikan secara percuma, dan apabila pekerja perlu outstation – mereka biasanya berkongsi bilik.

Secara amnya, Amazon adalah tempat untuk bekerja dan bukan tempat untuk berehat.

2. Fikir Jangka Masa Panjang

Amazon terpaksa berdepan dengan kerugian pada awal penubuhannya. Apabila e-book mula memasuki pasaran, kebanyakan penerbit menjualnya dengan harga yang sama dengan edisi cetak mereka. Bagaimanapun, Jeff Bezos telah menjualnya dengan harga yang lebih murah.

Pada mulanya Amazon mengalami kerugian sekitar $5 USD bagi setiap e-book, namun lama-kelamaan ia berjaya kerana strateginya yang berkonsepkan jangka masa panjang.

Jeff Bezos juga telah membuka syarikat yang bernama Kindle untuk menguasai pasaran e-book tersebut.

3. Buat Keputusan Yang Bijak

Mungkn ada yang terkejut apabila dapat tahu bahawa Amazon bermula sebagai sebuah kedai buku sahaja. Pemilihan produk awal bukanlah satu perkara yang menguntungkan Jeff Bezos pada mulanya, tetapi hasilnya terjamin.

Buku-buku boleh dihantar tanpa sebarang kerosakan dan ianya jarang dikembalikan dan tidak akan tamat tempoh. Pendek kata, buku adalah produk yang amat ideal untuk e-dagang dan tidak mendatangkan kerugian yang banyak.

4. Fokus Kepada Pelanggan

Jeff Bezos memahami bahawa kelebihan perniagaan online adalah dalam mengukur tingkah laku pelanggan. Selama bertahun-tahun, Amazon sentiasa menambah ciri-ciri yang bertujuan untuk menjadikan pelanggan mereka selesa yang seterusnya meningkatkan penjualan syarikat. 

Pelanggan yang setia akan berterusan beli dengan Amazon dan mengesoyrkan kepada kenalan mereka untuk beli dengan mereka.

Amazon juga mahu pelanggan memberikan pandangan terhadap servis mereka. Kalau ada benda yang perlu diperbaiki, mereka akan melakukan penambahbaikan bagi memuaskan pelanggan.

5. Buat Peraturan Sendiri

Di Amazon, sesiapa yang ingin mencadangkan idea baru mesti terlebih dahulu menuliskan idea mereka ke dalam dokumen 6 helai muka surat. Sebelum membuat sebarang keputusan, mereka yang terlibat termasuk Jeff Bezos sendiri, mesti mengambil masa untuk membaca dan mengkajinya.

Peraturan lain yang diperkenalkan oleh Bezos adalah dengan membangunkan kumpulan kecil bagi sesuatu tugas. Beliau menggunakan peraturan ‘Dua Pizza’, iaitu sebuah kumpulan tak lebih daripada 10 orang sehingga tak kenyang apabilai dihidangkan dengan dua piza tersebut.

6. Berani Mengambil Risiko

Jeff Bezos memang seorang yang berani mengambil risiko dalam perniagaan dan kehidupan. Dalam apa jua keadaan, beliau menganggap risiko adalah sesuatu yang dapat mendatangkan kejayaan di akhirnya.

Di dalam Amazon, beliau sering memberikan anugerah kepada pekerjanya yang berani mengambil risiko.

7. Belajar Secara Berterusan

Tidak pernah berhenti belajar, berkembang, dan inovasi mungkin menjadi bahan utama untuk berjaya seperti Jeff Bezos. Bagi beliau, apa yang perlu dilakukannya adalah sentiasa mahu belajar dan jangan selesa dengan apa yang kita ada sekarang.

Kesimpulannya, jangan duduk di dalam zon selesa. Kita harus berani bertindak dan merebut peluang yang ada. Pergilah menuntut ilmu selagi mampu dan semoga kita menjadi kaya-raya agar dapat membantu ramai orang.

Sumber Rujukan:Source link