Artikel Terkini

7 Tips Larry Page Untuk Menjadi Usahawan Berjaya


Google kini telah digunakan secara meluas di seluruh dunia oleh seluruh masyarakat dan golongan. Bahkan kanak-kanak kecil juga telah pandai menggunakan Google dalam mendapatkan maklumat, mencari game, melihat movie dan rancangan kegemaran mereka.

Jadi, kita harus mengucapkan terima kasih kepada Larry Page, iaitu founder dan juga bekas CEO syarikat Google. Larry Page telah mempermudahkan dan mengubah kehidupan kita sepenuhnya dengan adanya Google sebagai platform ilmu, hiburan, informasi dan lain-lain lagi.

Tetapi tahukah anda, bagaimana Larry Page mengubah idea perniagaannya menjadi salah satu syarikat paling berjaya di seluruh dunia?

Untuk menjawab persoalan tersebut, jom kita tengok 7 tips daripada Larry Page untuk menjadi usahawan berjaya.

1. Sentiasa Berbuat Baik Dengan semua pekerja

Pekerja adalah aset terpenting bagi sesebuah syarikat kerana ia melibatkan operasi dan profit sesebuah syarikat.

Sekiranya anda memperlakukan pekerja anda dengan hormat seperti pelanggan dan bakal pelanggan anda, anda akan melihat bagaimana mereka akan bertindak untuk syarikat anda.

Kesannya amat mengejutkan! Itulah prinsip dan perkara rutin Larry Page dalam menjadi seorang usahawan yang berjaya.

2. Sentiasa Berikan Manfaat Produk Yang Terbaik

Anda harus fokus kepada keperluan pengguna dan berusaha dalam mendapatkan kepercayaan pelanggan anda. Misalnya, anda menawarkan mereka kandungan yang berkualiti atau layanan mesra pelanggan yang hebat.

Selain itu, jangan menampakkan anda terlalu menjual produk, tetapi berusahalah untuk berkongsi manfaat yang mereka perlukan dan ianya ada pada produk anda.

3. Jangan Takut Dengan Kegagalan

Dalam menjadi usahawan yang berjaya seperti Larry Page, jangan sesekali takut dengan kegagalan. Jadikan kegagalan tersebut pemangkin untuk kita terus berusaha sehingga berjaya.

Jangan lupa, baiki setiap kelemahan yang mendatangkan kegagalan kepada kita.  Bagaimana prinsip dan perkara rutin Larry Page lakukan, anda boleh tiru dan amalkan tips ini.

4. Belajar Menyelesaikan Masalah Besar

Masalah besar juga merupakan antara faktor yang menghalang kita dalam menjadi usahawan berjaya. Untuk pengetahuan anda, Larry Page sering memastikan beliau menyelesaikan segala masalah yang mendatang dengan sempurna.

Apa yang lebih penting, jangan pernah lari daripada masalah!

5. Mengejar Impian

Mencapai kejayaan sering dikaitkan dengan mengejar impian. Prinsip Larry Page untuk menjadi usahawan berjaya adalah beliau sering berfikiran positif dan fokus untuk mengejar impian.

Untuk berjaya seperti Larry Page, kita harus sanggup berusaha dalam mengejar impian kita. Jangan pernah berasa lelah sepanjang perjalanan dan perjuangan kita.

6. Fokus Dengan Kerjaya

Fokus dengan kerjaya juga merupakan antara prinsip Larry Page untuk berjaya. Seperti Larry Page, beliau sangat fokus dan takkan berhenti sebelum kerja tersebut selesai.

7. Berani Menyahut Cabaran

Larry Page sentiasa gemarkan cabaran dan berani menyahut cabaran apapun yang mendatang. Beliau tidak akan lari dari cabaran kerana hadapi cabaran adalah langkah untuk mencapai kejayaan.

Kesimpulannya, tips daripada Larry Page bukanlah sesuatu yang mustahil. Dengan mengikuti 7 tips tersebut, InsyaAllah kejayaan pasti akan jadi milik anda.

Sumber Rujukan:Source link