Artikel Terkini

8 Nasihat Daripada Peter Lynch, ‘The Greatest Unit Trust Investor Ever’


Peter Lynch dilahirkan pada 19 Januari 1944, di Newton, Massachusetts. Pada tahun 1951, apabila Lynch berusia tujuh tahun, bapanya telah didiagnosis menghidap kanser. Dia meninggal dunia tiga tahun kemudian, dan ibunya terpaksa bekerja bagi menyokong keluarga mereka.

Semasa Lynch belajar di Boston College, beliau telah menggunakan duit simpanan untuk membeli 100 saham Flying Tiger Airlines pada harga $8 seunit. Kemudian saham tersebut telah meningkat menjadi $80 seunit!

Pada tahun 1965, Peter Lynch telah menamatkan pembelajaran dari Boston College, di mana beliau telah mempelajari sejarah, psikologi dan falsafah, serta memperoleh Master of Business Administration (MBA) dari Wharton School of the University of Pennsylvania pada tahun 1968.

Seorang Lagenda

Dalam dunia kewangan Peter Lynch secara konsistennya digambarkan sebagai “lagenda” oleh media-media kewangan, kerana  rekod prestasinya yang cemerlang dalam dunia pelaburan.

Contohnya Jason Zweig telah memanggilnya sebagai seorang legenda, apabila memasukkan nama Lynch ke dalam penerbitan semula buku The Intelligent Investor pada tahun 2003.

Bukan setakat itu sahaja, Warren Ingram (Galileo Capital) turut mengiktiraf Peter Lynch sebagai ‘The greatest unit trust investor ever’ kerana mencerminkan simbolik keunggulan beliau dalam dunia kewangan.

Pengurus Unit Trust Terbaik Dunia

Lynch mengurus dana Fidelity Magellan (unit amanah terbaik di dunia) dari 1977 hingga 1990, dengan jayanya. Pada masa itu, dia menjana 29% setahun, lebih daripada dua kali ganda peningkatan indeks S&P. Kalau nak tahu, ketika zaman tersebut, analisa fundamental tersangat rumit untuk dilakukan.

Bayangkan, kita perlu membuat panggilan telefon selama lebih kurang 6 jam bagi mendapatkan data-data perniagaan sesebuah syarikat. Zaman sekarang, data-data perniagaan dan pelaburan berada di hujung jari!

Mungkin disebabkan itulah, individu seperti Peter Lynch dikenang sebagai seorang lagenda dunia pelaburan.

Berikut merupakan 8 tips dan nasihat, yang boleh diambil berdasarkan kata-kata dan pengalaman Peter Lynch sepanjang mengurus unit amanah tersebut:

1. Anda hanya perlu tahu dan percaya bahawa perniagaan yang hebat akan menavigasi jalan mereka keluar daripada masalah kegawatan ekonomi sesebuah negara dan pasaran dunia.

2. “Bila” dan “bagaimana” itu bukan keutamaan. Sebabnya perniagaan yang hebat akan terus berkembang dalam jangka panjang.

3. Saya mendapati lebih ramai pelabur yang kehilangan dan kerugian dana pelaburan apabila membuat jangkaan dan tindakan semasa kejatuhan ekonomi, berbanding mereka yang telah kehilangan wang dalam kejatuhan ekonomi.

4. Saya juga tidak mengetahui apa yang pasaran akan lakukan dalam tempoh masa dua tahun akan datang.

5. Peter Lynch kehilangan lebih banyak wang daripada pasaran saham, apabila pasaran bertukar menjadi bear market.  Ia berlaku sembilan kali dalam 13 tahun sebagai pengurus dana. Namun dia masih berjaya menggandakan pulangan dan keuntungan pada masa itu.

6. Peter Lynch berpendapat peluang hadir dengan lebih baik apabila pasaran saham sekian lama berada dalam fasa kejatuhan (bear market).

7. Bagi beliau, dia tidak pernah risau tentang ekonomi ketika membuat keputusan pelaburan.

8. Jangan terlalu sedih atau susah hati ketika membuat keputusan, kerana peluang sentiasa ada dalam dunia pelaburan.

Boleh juga baca Top 10 Unit Trust Patuh Syariah Yang Beri Pulangan Tertinggi Dalam Masa 10 Tahun. Mana tahu kita boleh kembangkan duit kita seperti mana Peter Lynch buat.

Komen

komen

Source link