Artikel Terkini

Asyik-Asyik Beli Kopi Starbucks, Kenapa Tak Nak Beli Saham Starbucks?


Suka lepak minum kopi di kedai Starbucks? Daripada habiskan duit melepak dan minum kopi ‘mahal, lebih baik sekiranya kita buat duit dengan beli saham Starbucks ni. Patuh syariah pula tu.

Jom kita bersama-sama dengan Stallion Brothers, pakar pelaburan saham global untuk membincangkan tajuk menarik ini. Siapa yang tak kenal mereka, boleh rujuk Ada Yang Minat Nak Melabur Saham Global? Jom Berkenalan Dengan Stallion Brothers.

Starbucks Dah 20 Tahun di Malaysia Dengan Lebih Daripada 200 Cawangan

Starbucks adalah di antara kedai kopi premium yang paling laris di Malaysia dengan lebih 200 outlet di seluruh Malaysia yg mula beroperasi pada tahun 1998. Dengan RM10, mungkin anda akan dapat secawan kopi di Starbucks tapi kalau di pasaran saham, korang akan dapat 6 unit saham owner kedai Starbucks kat Malaysia. Haa mana lagi berbaloi?

Dekat Malaysia ni Berjaya Food Berhad adalah pengendali kedai Starbucks dengan usahasama Starbucks Coffee International of United States. Berjaya Food adalah di antara syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia dengan harga RM1.63 seunit dan Starbucks pula adalah syarikat yang tersenarai di New York Stock Exchange dengan harga $73 seunit. (*Saham Berjaya Food tak patuh syariah)

Kalau korang nak tahu, revenue atau hasil jualan Starbucks di Malaysia sahaja adalah dalam RM450 juta setahun dan setiap tahun hasil jualan mesti naik 10%. Sebagai peminat tegar Starbucks, memang rugi la kalau korang semua tak ambil peluang untuk grow atau berkembang sekali dengan kedai kegemaran anda.

Berdasarkan growth rate Starbucks Malaysia daripada tahun 2010 sampai sekarang, hasil jualan Starbucks Malaysia dijangka akan mencecah RM1 billion pada tahun 2021 dengan penambahan lebih banyak kedai di Malaysia. Lepas ni, cuba korang jengok-jengok sikit kedai Starbucks di kawasan anda, kalau penuh je selalu memang betul jangkaan ini.

 

Tengok juga harga saham yang semakin meningkat tahun demi tahun. Kalau beli pada tahun 2014 dan simpan sampai sekarang, dah untung sebanyak 108% atau 21.6% setahun.

Tapi sebelum beli, kena tengok dulu bacaan Technical Analysis (TA), sebab dari TA kita boleh tahu sama ada entry kita sesuai atau tidak.

Sumber: Stallion Brothers

2 Seminar PERCUMA Di Lembah Klang

Tempat: MENARA PGRM, CHERAS

Tarikh: Sabtu, 20 April 2019

Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Tempat: INTAN MILLENNIUM SQUARE (IMS)
Tarikh: Sabtu, 4 Mei 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Belajar Saham Global Cepat

Rebut peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi.

Daftar segera Seminar Melabur Saham Global di sini.

Source link