Artikel Terkini

Bagaimana Nak Kenalpasti ‘The Next McDonald’s, Starbucks Dan Walmart’ Sebelum Harga Saham Mereka Terbang?


Hampir semua orang sedar dan tahu perkara asas dalam pelaburan iaitu “Buy Low dan Sell High”, malangnya tidak ramai yang benar-benar memahami dan mengenalpasti serta bertindak untuk mengecapi peluang keemasan ini.

Pernahkah kita terfikir sekiranya kita memiliki saham McDonald’s, Starbucks dan Walmart dengan modal permulaan $1,000 USD pada hari pertama ia di senaraikan. Berapakah keuntungan yang telah dijana sehingga ke hari ini?

*Sehingga 26/10/2016. Sumber Yahoo Finance Dan Google

Namun apakan daya, kita pun baru nak mengenali dunia pelaburan saham. Memang bonus kalau dapat mengenal pasti saham yang hampir seakan-akan McDonald’s, Starbucks dan Walmart ini kan?

Itulis yang ditulis oleh Mark Tier dalam buku “ How to Spot the Next Starbucks, Whole Foods, Walmart, or McDonald’s BEFORE Its Shares Explode”. Menurut beliau, setiap syarikat yang bagus mempunyai faktor perkembangan yang hampir serupa di antara satu sama lain.

Kredit Gambar: Amazon

Ada dia 5 faktor tersebut?

1. Mereka Tiru Orang Lain (Copycat)

Copycat ialah seseorang yang meniru gaya, corak atau idea daripada mereka yang sudah buat sebelum ini.

Inilah apa yang terjadi kepada Ray Kroc apabila melihat potensi tinggi yang ada pada McDonald’s. Beliau yang merupakan seorang jurujual yang asalnya menjual mesin milkshake dan mencadangkan untuk difranchisekan semula idea asal McDonald’s Brothers (Richard dan Maurice MacDonald) ke seluruh negara.

Baca: Ray Kroc – Orang Yang Bertanggungjawab Membangunkan McDonald’s Bukanlah Pengasasnya

Begitu juga pada Starbucks yang mendapat ilham dan idea dari Itali, serta Walmart yang menginspirasikannya semula dari Whole Foods.

2. Mereka Mengubah Tabiat Manusia

McDonald’s berjaya mengubah gaya pemakanan masyarakat agar gemarkan fast food, daripada terpaksa menunggu lama kepada dapat makanan dengan kadar segera.

Walmart pula mengubah corak dan cara orang ramai berbelanja di kedai runcit, begitulah juga dengan Starbucks yang mengubah rutin manusia agar melepak lebih lama di kedai kopi.

3. Kejayaan Mereka Disahkan Oleh Pesaing

Bagi mengesahkan kejayaan mereka, terdapat ribuan Starbucks, McDonalds, dan Walmart ‘tiruan’ yang dibuka hampir setiap hari di seluruh dunia. Persaingan ini membuktikan bahawa konsep dan idea terhadap potensi besar yang luar biasa pada pasaran sedia ada dan masa hadapan.

Sekiranya sesebuah syarikat tidak mempunyai persaingan dan tidak memberikan inspirasi dalam sektor mereka, ini adalah tanda syarikat tersebut mempunyai peminat yang kurang, pembeli dan sasaran yang kecil.

4. Syarikat Dipacu Oleh Visi Dan Misi Pengasas

Apabila pengasas syarikat tidak mampu mendatangkan inspirasi kepada pekerjanya, maka inspirasi ini tidak akan datang kepada pelanggan.

Sebagai contoh pengasas Starbucks (Howard Schultz), Walmart (Sam Walton) dan McDonald’s (Ray Kroc), mereka semuanya berjaya menzahirkan kesungguhan dan keghairahan mereka melalui gerak kerja syarikat, dan diterjemahkan dalam pengalaman yang unik buat pelanggan.

Setiap pekerja terkena tempiasnya dan pelanggan pun dapat merasai perbezaannya.

5. Tahap Keusahawanan Yang Luar Biasa

Beribu-ribu perniagaan yang hebat mempunyai empat ciri pertama yang dikongsikan di atas, tetapi tanpa pengalaman keusahawan dan kemahiran pengurusan yang luar biasa; mereka ini mungkin ditakdirkan hanya menjadi jenama kecil saja.

Faktor kelima ini sangat penting bagi mencari syarikat yang berpotensi untuk berkembang dengan lebih jauh. Dengar nama pengasas saja dah tahu kehebatan yang ada padanya.

Bill Gates dengan Microsoft? Jack Ma dengan Alibaba? Elon Musk dengan Tesla?

Tetapi kita harus faham, semua faktor unik ini tidak semestinya ada pada setiap syarikat yang baru nak meningkat naik. Namun, bila mana kelima-lima faktor ini wujud dalam sesebuah syarikat, pelabur akan bertambah yakin bahawa syarikat ini akan menjadi sebuah syarikat yang hebat dan harga saham mampu naik tinggi pada masa akan datang.

Cuba perhatikan ciri-ciri syarikat yang menjadi pilihan Warren Buffett dalam pelaburan beliau. Cuba tengok syarikat Apple, Coca-Cola, Gillette dan Amazon. Kesemua syarikat ini mempunyai kelima-lima faktor yang hampir serupa di atas.

Sumber Rujukan:

  • GuruFocus
  • Buku ‘How to Spot the Next Starbucks, Whole Foods, Walmart, or McDonald’s BEFORE Its Shares Explode’ oleh Mark TierSource link