Artikel Terkini

Bank Digital Pertama China, WeBank perkenal Paradigma ‘3O’ Perbankan Terbuka di Money 20/20 Asia


SINGAPURA, 22 Mac 2019 /PRNewswire/ — Henry Ma, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Maklumat WeBank di Singapura, menunjukkan kepada audiens Money 20/20 sebuah dunia masa depan ‘Perbankan Terbuka’ dan memperkenalkan Paradigma ‘3O’ perkhidmatan perbankan terbuka, serta pendekatan yang sepadan untuk menangani cabaran yang berkaitan.

Gartner telah menakrifkan ‘Perbankan Terbuka’ sebagai perniagaan platform di mana data, algoritma, rekod transaksi dan prosedur dikongsi dalam ekosistem untuk menyediakan perkhidmatan kepada rakan kongsi termasuk pelanggan, pekerja, pemaju pihak ketiga, syarikat dan vendor Teknologi Kewangan.

Henry percaya bahawa model perbankan terbuka membolehkan bank untuk membenamkan keupayaan produk, risiko dan teknologi mereka ke dalam industri tertentu, dan pada masa yang sama bank dapat mendekati pelanggan sasaran mereka dengan lebih tepat.

Ini merupakan keadaan yang saling menguntungkan. Bank-bank boleh menyediakan perkhidmatan kewangan berdasarkan konteks keperluan utama pelanggan dalam pelbagai senario, manakala perniagaan rakan kongsi tanpa kepakaran dan keupayaan kewangan dapat memberi khidmat yang lebih baik kepada pelanggan mereka. Hasilnya, bank boleh mencapai pasaran bukan utama dan nic yang tidak atau kurang mendapat perkhidmatan perbankan dan menggalakkan kewangan inklusif dengan berkesan.

‘Perbankan Terbuka’ telah menarik perhatian besar bank-bank di Chinapada tahun lalu (2018) dan kebanyakan daripada mereka telah melancarkan platform perbankan terbuka berdasarkan teknologi API.

Walau bagaimanapun, menurut Henry Ma, perbankan terbuka bukan sekadar teknologi API dan dicirikan oleh Paradigma ‘3O’, terutamanya ‘Platform Terbuka’, ‘Inovasi Terbuka’ dan ‘Kolaborasi Terbuka’.

  • Platform Terbuka melibatkan penggunaan teknologi API, SDK dan H5 untuk menyediakan perkhidmatan perbankan bagi rakan kongsi.
  • Inovasi Terbuka menggalakkan perisian sumber terbuka, pelesenan harta intelek dan pelaksanaan rujukan untuk memperkasa perkongsian.
  • Kolaborasi terbuka memupuk pakatan perniagaan menggunakan teknologi teragih.

Pada masa ini, WeBank mengamalkan Paradigma ‘3O’ dengan proaktif dan menerapkan teknologi pinggir utama dalam kes-kes penggunaan industri kewangan serta rakan kongsinya dalam industri-industri lain, termasuk perkhidmatan undang-undang, media, hiburan, perkhidmatan awam dan kerajaan dan perniagaan runcit. WeBank berusaha untuk menjadi penginovasi bagi perkhidmatan kewangan kontekstual, perintis dalam komuniti teknologi dan arkitek bagi ekosistem perniagaan kolaboratif.

Dengan pembangunan perbankan terbuka, risiko dan cabaran timbul. Keselamatan siber, hubungan dengan pelbagai rakan kongsi yang berbilang, kesinambungan perniagaan, privasi data dan budaya syarikat merupakan perkara biasa untuk ditangani.

Untuk menangani isu-isu ini, mekanisme penilaian risiko siber hujung-ke-hujung perlu disediakan dan melaksanakan teknologi inovatif seperti ‘Rantaian Konsortium Terbuka’ untuk memudahkan penyambungan dengan rakan-rakan kongsi, menubuhkan pelan kesinambungan perniagaan yang komprehensif, memperkenalkan penyelesaian perlindungan identiti dan privasi teragih berasaskan rantaian blok dan memupuk budaya pembuatan keputusan yang tangkas dan terpencar. Ia dianggap sebagai antara amalan terbaik yang paling penting untuk era Perbankan Terbuka di WeBank.

Sumber: WeBank Co Ltd

Source link