Infotainment

11 Lelaki Dipercayai Penggodam ‘Anonymous Malaysia’ Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa

11 Lelaki Dipercayai Penggodam 'Anonymous Malaysia' Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa 2

Kini Trending

11 Lelaki Dipercayai Penggodam 'Anonymous Malaysia' Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa 3

Seramai 11 lelaki berjaya ditangkap oleh pihak polis dalam serbuan berasingan di seluruh negara kerana dipercayai terlibat dalam aktiviti menggodam sistem komputer kerajaan.

Menerusi laporan Sinar Harian, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman telah menjalankan tujuah serbuan di sekitar Lembah Klang, Perak, Johor dan Pahang. Tangkapan tersebut dilakukan setelah JSJK  melakukan risikan dan intipan sejak seminggu lalu.

11 Lelaki Dipercayai Penggodam 'Anonymous Malaysia' Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa 4

Menurut Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani, ada di kalangan 11 lelaki tersebut merupakan pentadbir akaun Facebook Anonymous Malaysia. Oleh itu, pihak polis masih lagi dalam proses menjalankan siasatan dengan lebih lanjut untuk mengenal pasti saki baki suspek lain sebelum proses tangkapan susulan dilakukan.

Tangkapan dibuat ekoran ugutan dan ancaman oleh kumpulan berkenaan untuk menggodam sistem komputer kerajaan sejak beberapa tahun lalu dan setakat ini enam laporan polis diterima di seluruh negara.

Mengulas lebih lanjut, beliau memberitahu kesemua suspek yang ditahan disyaki menjalankan serangan siber terancang terhadap laman web kerajaan dan swasta. Setakat ini, kesemua suspek direman selama tiga hari bermula hari ini bagi tujuan siasatan mengikut Seksyen 4, Akta Jenayah Komputer 1997.

11 Lelaki Dipercayai Penggodam 'Anonymous Malaysia' Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa 5

Terdahulu, Majlis Keselamatan Negara (MKN) menerusi Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) mengeluarkan satu notis amaran kepada semua agensi kerajaan supaya mengambil langkah-langkah mencegah dan meminimumkan impak ancaman serangan siber.

Di samping itu, MKN turut memberitahu bahawa tindakan yang serius bakal diambil kepada mereka yang menjalankan aktiviti menggodam ini. Ini kerana, viral satu video di media sosial berhubung ‘Anonymous Malaysia’ yang hendak menggodam laman web kerajaan sebelum ini.

Sumber: Sinar Harian


11 Lelaki Dipercayai Penggodam 'Anonymous Malaysia' Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa 6

The following two tabs change content below.

11 Lelaki Dipercayai Penggodam 'Anonymous Malaysia' Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa 7

I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

11 Lelaki Dipercayai Penggodam 'Anonymous Malaysia' Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa 711 Lelaki Dipercayai Penggodam 'Anonymous Malaysia' Berjaya Ditahan Pihak Berkuasa 2
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo