Infotainment

235 Bazar Ramadan, Aidilfitri sediakan 13,175 petak di Johor

235 Bazar Ramadan, Aidilfitri sediakan 13,175 petak di Johor
235 Bazar Ramadan, Aidilfitri sediakan 13,175 petak di Johor 1

JOHOR BAHRU: Kerajaan negeri menerima permohonan untuk menganjurkan Bazar Ramadan dan Aidilfitri di 235 lokasi melibatkan jumlah keseluruhan sebanyak 13,175 petak niaga.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Mohd. Jafni Md. Shukor berkata, jumlah itu melibatkan kesemua 16 pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini.

Menurutnya, permohonan untuk menganjurkan Bazar Ramadan dan Bazar Aidilfitri adalah melibatkan lokasi sama, bergantung terhadap permintaan daripada penganjur.

“Untuk Ramadan kali ini, kita telah terima sejumlah 13,175 petak perniagaan untuk peniaga di 235 lokasi  di seluruh negeri yang melibatkan kesemua 16 PBT.

“Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) merekodkan jumlah permohonan tertinggi, iaitu melibatkan 49 lokasi dengan 2,892 petak niaga, diikuti Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG) sebanyak 27 lokasi (1,710 petak) dan Majlis Perbandaran Kluang sebanyak 22 lokasi (950 petak).

“PBT yang menerima permohonan penganjuran Bazar Ramadan dan Aidilfitri paling rendah tahun ini ialah Majlis Daerah Yong Peng dengan enam lokasi (458 petak),” katanya ketika dihubungi di sini.

Mohd. Jafni berharap penganjur dan semua peniaga akan mematuhi peraturan ditetapkan bagi memastikan kelancaran perniagaan mereka sepanjang tempoh Ramadan ini.

Sementara itu, Datuk Bandar Johor Bahru, Datuk Mohd. Noorazam Osman berkata, MBJB akan memanggil penganjur dalam masa terdekat untuk diberikan taklimat  tentang pelesenan dan kebersihan Bazar Ramadan dan Aidilfitri.

“Kami juga menyeru semua penganjur supaya menjaga kebersihan kawasan tapak bazar, mendapatkan suntikan  typhoid yang sah, amalkan pengendalian makanan bersih serta meningkatkan kawalan lalu lintas,” katanya. – UTUSAN


235 Bazar Ramadan, Aidilfitri sediakan 13,175 petak di Johor 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo