Artikel Terkini

3 disabitkan bersalah tembak jatuh MH17, seorang dibebaskan

3 disabitkan bersalah tembak jatuh MH17, seorang dibebaskan
3 disabitkan bersalah tembak jatuh MH17, seorang dibebaskan 1

THE HAGUE, Belanda – Mahkamah Belanda hari ini mensabitkan kesalahan terhadap tiga individu dan membebaskan seorang lagi atas tuduhan menembak jatuh Penerbangan Malaysia, MH17 di ruang udara Ukraine pada 2014.

Rakyat Russia, Igor Girkin dan Sergei Dubinsky serta seorang warga Ukraine, Leonid Kharchenko didapati bersalah kerana membunuh dan dengan sengaja menembak jatuh pesawat tersebut.

Seorang lagi suspek warga Russia, Oleg Pulatov didapati tidak bersalah, kata Hakim Hendrik Steenhuis.

Ketiga-tiga tertuduh dijatuhi hukuman penjara seumur hidup. Mereka turut diperintahkan membayar sekurang-kurangnya €16 juta (RM75.26 juta) sebagai pampasan kepada keluarga mangsa.

Tiada seorang pun daripada suspek berada di mahkamah yang dikawal ketat itu bagi mendengar keputusan, manakala berpuluh-puluh ahli keluarga datang dari seluruh dunia bagi mendengar keputusan hakim selepas perbicaraan yang berlangsung selama dua tahun setengah itu.

Mahkamah turut mengesahkan MH17 ditembak jatuh pada 2014 dengan menggunakan peluru berpandu buatan Russia yang dilancarkan dari sebuah padang di Ukraine.

“Mahkamah memutuskan bahawa MH17 ditembak jatuh melalui tembakan peluru berpandu BUK dari sebuah padang dekat Pervomaisk, yang membunuh semua 298 penumpang dan anak kapal,” kata Steenhuis.

Dalam kejadian pada 17 Julai 2014, kesemua 298 penumpang dan kru terbunuh apabila pesawat Boeing 777 yang berlepas dari Amsterdam menuju ke Kuala Lumpur itu terkena tembakan di timur Ukraine oleh apa yang dikatakan pendakwa raya sebagai peluru berpandu BUK yang dibekalkan oleh Russia. – AFP


3 disabitkan bersalah tembak jatuh MH17, seorang dibebaskan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo