Artikel Terkini

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 1

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 2

Krisis Covid-19 yang sedang berlaku telah mengakibatkan kegawatan ekonomi dunia berlaku. Jika dilihat semula kepada sejarah, setiap 10-12 tahun sekali pasti akan berlaku kegawatan.

Pada tahun 1998 kita ada Krisis Kewangan Asia dan pada tahun 2008 kita ada Krisis Subprime. Tapi apa yang berlaku selepas itu?

Ya, ekonomi pulih semula dan menjadi semakin rancak. Setiap kali kegawatan ekonomi berlaku, ianya pasti akan disusuli dengan pemulihan ekonomi.

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi

Proses pemulihan ekonomi adalah satu proses yang berlaku selepas setiap kali kegawatan ekonomi melanda. Terdapat 4 bentuk utama yang bakal berlaku diwakili oleh abjad V, U, W dan juga L.

Jom kita tengok keempat-empat bentuk ini dan maksud yang tersirat di sebaliknya.

1. Bentuk V

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 3
4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 11

Bentuk yang pertama adalah “V”. Bentuk ini adalah sangat diinginkan oleh mana-mana negara dalam dunia selepas krisis kemelesatan berlaku.

Ianya bermaksud selepas sesuatu ekonomi itu mengalami kegawatan, kadar pemulihan ekonomi berlaku adalah sangat pantas. Pemulihan yang cepat seperti ini dapat membantu ekonomi sesebuah negara kembali rancak dalam tempoh yang singkat.

Di antara contoh yang pernah berlaku adalah pada tahun 1990. Kita dapat lihat bagaimana ekonomi Amerika Syarikat mengalami kemelesetan hanya dalam tempoh tujuh bulan dan kembali pulih pada pada tahun 1991 dengan pantas.

2. Bentuk U

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 4
4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 12

Bentuk kedua pula adalah bentuk “U” yang hampir sama seperti bentuk “V” tetapi mengambil masa yang lebih lama untuk pulih. Kebiasaannya ia akan mengambil masa setahun untuk pulih.

Contoh pemulihan ekonomi berbentuk “U” adalah ketika krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 2008 yang mengambil masa selama 18 bulan untuk kembali pulih.

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 5
4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 13

3. Bentuk W

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-Bentuk-Pemulihan-Ekonomi-Yang-Bakal-Berlaku-Apabila-Krisis-Covid-19-Ini-Tamat3.jpg

Bentuk yang ketiga pula adalah berbentuk “W”. Ianya merupakan bentuk yang merbahaya kepada pelabur jangka pendek kerana pemulihan ekonomi yang berlaku pada mulanya menunjukkan tanda positif. Namun secara tiba-tiba, penurunan berlaku untuk kali kedua dalam tempoh yang singkat.

Di antara contoh yang melibatkan pemulihan ekonomi berbentuk “W” adalah pada awal 1980-an yang disebabkan perubahan polisi kewangan (monetary policy) yang berlaku di Amerika syarikat pada ketika itu.

Ramai pakar beranggapan kemungkinan krisis Covid-19 ini akan berbentuk “W” memandangkan penularan gelombang kedua yang berlaku sekarang ini di banyak negara terutamanya di Amerika Syarikat.

4. Bentuk L

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 6
4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 14

Bentuk yang terakhir pula adalah bentuk “L”. Bentuk ini lebih bahaya sekiranya pemulihan ekonomi mengambil masa yang lama untuk kembali pulih.

Contohnya ketika krisis era 1990-an yang berlaku di Jepun apabila ekonomi negara tersebut mengambil masa selama satu dekad untuk pulih. Jika penawar atau vaksin Covid-19 ini tidak dijumpai di dalam tempoh satu dekad ini, tidak mustahil pemulihan ekonomi ini akan terbentuk sebegini.

Sumber Rujukan:

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 7
4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 8

4 Bentuk Pemulihan Ekonomi Yang Bakal Berlaku Apabila Krisis Covid-19 Ini Berakhir 2

Source link