Artikel Terkini

6 Tips Hiasan Dalaman Yang Menarik Dan Menjimatkan Duit

6 Tips Hiasan Dalaman Yang Menarik Dan Menjimatkan Duit 1

6 Tips Hiasan Dalaman Yang Menarik Dan Menjimatkan Duit 2

Kata orang tua-tua Rumahku, Syurgaku. Rumah bukan sahaja tempat yang memberi perlindungan daripada hujan panas, tetapi juga tempat yang menenangkan untuk kita merehatkan diri sambil meluangkan masa bersama dengan keluarga tercinta.

Disebabkan itu, ramai yang sanggup berhabis duit sehingga berpuluh-puluh ribu untuk melakukan renovation dan juga membeli pelbagai jenis aksesori bagi mendapatkan rekaan dalaman rumah mengikut impian masing-masing.

Bagi yang mempunyai bajet yang ciput, jangan risau. Kita masih boleh dapat melakukan pengubahsuaian hiasan dalaman mengikut bajet yang rendah dengan hasil yang menarik.

Berikut merupakan tips bagi mendapatkan rumah dengan design menarik dan bajet yang rendah.

1. Rajinkan Diri Buat Research

Nampak macam remeh, tapi benda ini sangat penting untuk memastikan kita dapat hasil yang kita impikan. Ianya sekaligus menjimatkan duit poket.

Sedikit research akan memberi peluang kepada kita untuk mendapatkan idea rekaan dalaman menarik yang boleh disesuaikan mengikut kreativiti dan personaliti kita.

Kadang-kadang, kita tak perlu mengeluarkan belanja pun untuk mendapatkan hiasan dalaman yang menarik. Cukup jika kita pandai menyusun atur perabot dan juga aksesori di ruangan pilihan.

Sebab itulah, kita perlu banyak belajar dan dapatkan inspirasi melalui media sosial, televisyen, majalah dan bermacam-macam lagi sumber yang ada.

2. Perabot vs Aksesori

Kalau ikutkan hati, pasti semua benda kita nak borong untuk dijadikan dekorasi rumah. Sampaikan benda yang tak berapa penting atau berguna pun kita nak beli.

Kalau duit memang tengah banyak tu takpe lagi. Tapi kalau duit pun cukup-cukup, kenalah pandai pilih apa yang penting.

6 Tips Hiasan Dalaman Yang Menarik Dan Menjimatkan Duit 3
6 Tips Hiasan Dalaman Yang Menarik Dan Menjimatkan Duit 7

Sebab itu, sebelum kita terus beli barang untuk dekorasi, kena buat senarai semak terlebih dahulu. Senaraikan mengikut susunan apa yang lebih penting dahulu. Jangan lupa untuk letakkan sekali harga barangan tersebut, senang untuk kira bajet.

Dan yang paling penting, kita tak rasa menyesal untuk berbelanja sebab dah sediakan bajet.

3. Sedikit Demi Sedikit

Bila semua keperluan atau perabot penting sudah lengkap, barulah boleh beralih kepada pemilihan aksesori pula. Kalau nak hias sebijik rumah, pasti berpeluh juga nak keluarkan duit bukan?

Mungkin kita boleh mulakan dengan ruangan yang lebih kecil dahulu sebelum mengubahsuai ruangan yang lebih besar. Aksesori yang dipilih pula tidak perlu yang terlalu mahal dan mewah.

Sebagai contoh, cermin dan juga frame yang tertulis kata-kata motivasi mampu memberikan tata rias yang sangat menarik bagi sesebuah ruang.

Paling best, barang-barang ini kita boleh dapatkan di kedai Eco atau Mr DIY.

4. Dapatkan Tawaran Terbaik

Kebanyakkan orang kalau nak beli perabot, lebih suka beli ke semuanya dari kedai yang sama. Malas nak drive ke hulu ke hilir untuk mendapatkan barangan kelengkapan rumah.

Cara ini tak salah sebenarnya. Tapi kalau nak lagi jimat, kita boleh cuba untuk tinjau lebih banyak kedai perabot. Jadi kita boleh dapatkan pelbagai tawaran harga yang lebih menarik mengikut bajet anda.

Boleh juga tunggu jualan gudang untuk dapatkan perabot dengan harga yang lebih berpatutan. Pilihan yang lain adalah dengan membeli perabot terpakai. Perabot terpakai pun banyak yang cantik dan elok.

Kalau ada kecacatan pun mungkin sedikit saja, yang penting ianya lebih murah daripada beli baru.

5. Baik Pulih

Kalau kita mempunyai perabot lama yang masih elok, fikir dulu sebelum buang. Buat apa nak buang duit untuk beli perabot baru, kalau perabot lama masih boleh digunakan lagi. Kalau rasa jemu tengok perabot lama tersebut, mungkin boleh guna kreativiti untuk memberi sentuhan baru.

Sebagai contoh, kita boleh cat semula almari lama dengan warna yang ceria dan menarik. Untuk sofa pula, mungkin boleh tukar kain pembalot sofa kemudian tambah aksesori seperti bantal yang berwarna-warni. Pasti ia akan nampak lebih menarik dan kelihatan baru.

Walaupun perlu mengeluarkan sedikit belanja, tetapi tidaklah sebanyak yang perlu kita keluarkan untuk beli perabot baru.

6. Serlahkan Kreativiti

Kita boleh melakukan projek DIY untuk mendapatkan perabot atau aksesori yang menarik. Ini bukan saja menjimatkan duit, tetapi mampu memberikan kepuasan apabila projek DIY tersebut siap.

Ada banyak group DIY serta video di Youtube yang menunjukkan tutorial untuk pelbagai jenis barangan. Bolehlah kita layan untuk dapatkan idea dan inspirasi.

Tak susahkan nak buat dekorasi hiasan dalaman sendiri? Dapat berjimat lagi. Tak perlu keluar duit untuk bayar interior designer. Kini kita pun boleh lakukannya sendiri dengan modal yang rendah.

Sumber Rujukan: https://www.iproperty.com.my/lifestyle/6-practical-tips-to-save-money-on-your-homes-interior-design/

6 Tips Hiasan Dalaman Yang Menarik Dan Menjimatkan Duit 4
6 Tips Hiasan Dalaman Yang Menarik Dan Menjimatkan Duit 5

6 Tips Hiasan Dalaman Yang Menarik Dan Menjimatkan Duit 2

Source link