Artikel Terkini

7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah 1

Bagi mereka yang tidak memiliki hartanah sendiri, rumah sublet adalah cara terbaik untuk mereka menjana pulangan lumayan. Sebab itulah kini, ramai yang mula menunjukkan minat untuk memulakan bisnes sublet ini.

Sebelum ini, kita ada bawakan 4 Cara Jana Pendapatan Tanpa Memiliki Hartanah Sendiri Guna Teknik Sublet. Hukumnya adalah haram, tetapi jadi harus sekiranya kita meminta izin tuan rumah untuk memulakan perniagaan sublet ini.

Jom kita tengok 7 langkah penting bagi mereka yang berminat nak mulakan bisnes sublet hartanah ini.

1. Lokasi

Pemilihan lokasi adalah penting bagi menjamin hartanah yang bakal disewakan itu mendapat sambutan. Cari hartanah yang berhampiran dengan kemudahan awam seperti stesen LRT, stesen MRT, pusat membeli-belah dan sebagainya.

Pilih kawasan yang ‘hot’ seperti kawasan tempat pengajian universiti atau kolej.

2. Buat Analisis

Sebelum memilih mana-mana hartanah untuk dijadikan sublet, kita haruslah membuat sedikit research terlebih dahulu. Contohnya, jenis kaedah sewaan yang manakah yang lebih sesuai? Fully furnished? Per head?

Ambil tahu juga berapakah kadar sewaan yang bersesuaian. Ketahui juga jenis unit yang bagaimanakah yang disukai penyewa.

3. Berhubung dengan Pemilik

Ini merupakan di antara langkah yang paling penting. Jangan lupa untuk mendapatkan persetujuan daripada pemilik terlebih dahulu. Berundinglah dengan pemilik agar masing-masing berada dalam keadaan win-win situation.

Jika tak kenal pemilik hartanah tersebut, boleh meminta pertolongan daripada ejen hartanah untuk berunding mengenai hal ini.

4. Perjanjian

Sekiranya pemilik bersetuju dengan tawaran yang kita offer, maka bolehlah sediakan Tenancy Agreement (Perjanjian Sewaan). Catatkan segala terma dan syarat (Terms and conditions) yang dipersetujui di dalamnya.

Kalau boleh ikatlah perjanjian minima selama 3 tahun. Ini bagi kepentingan jangka masa panjang kita juga.

5. Perabot

Anda perlu decide sama ada ingin menyewakan unit tersebut secara fully furnished, partly furnished, mahu pun unfurnished. Sekiranya anda memilih untuk menyediakan perabot, anda boleh membeli perabot terpakai sahaja untuk menjimatkan kos.

Lagipun taklah terkilan sangat kalau perabot itu rosak nanti.

6. Iklan

Ada yang mencadangkan supaya kita mengiklankan unit tersebut 2 minggu lebih awal sebelum dapat kunci rumah. Nak tahu kenapa? Ini bagi mengelakkan unit tersebut kosong tanpa penyewa untuk satu tempoh masa. Kita juga yang rugikan?

Ini kerana kita tetap perlu membayar sewa sebenar kepada pemilik. Tetapi anda tetap boleh mengiklankan unit tersebut setelah selesai segala urusan.

7. Sewa

Setelah selesai segala urusan, bolehlah kita sewakan unit tersebut kepada pihak lain dengan kadar sewaan berpatutan yang kita mahukan. Yang paling penting, tenancy agreement di antara kita dengan penyewa mestilah tidak lebih daripada tempoh tenancy agreemant di antara kita dengan pemilik.

Sebagai contoh, tenancy agreement di antara kita dengan penyewa adalah selama 3 tahun, tetapi tenancy agreement kita dengan pemilik adalah selama 2 tahun sahaja. Itu cari nahas namanya.

Apa-apa pun sebelum terjun dalam bidang sublet haratanah ini, jangan lupa untuk penuhkan ilmu di dada dulu ya? Apa pun, banyakkan bersabar dalam situasi ini, kerana kita perlu menanggung beban dalam melayan kerenah pelbagai penyewa nanti.

Sumber Rujukan:

7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah 2

Komen

komen7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link