Artikel Terkini

7 Salah Faham Yang Sering Berlaku Dalam Pelaburan Saham

7 Salah Faham Yang Sering Berlaku Dalam Pelaburan Saham 1

7 Salah Faham Yang Sering Berlaku Dalam Pelaburan Saham 2

Mitos atau perkara yang sering kita dengar dalam dunia saham ini kadang-kalanya tidak tepat. Ia merupakan salah faham saham yang sering berlaku dalam masyarakat sehingga menyebabkan ramai pelabur tersalah info, dihantui dengan mindset yang tidak sepatutnya dan lain-lain lagi.

Ilmu saham penting untuk pelabur pemula melakukan transaksi saham bermula dari awal sehinggalah ke proses seterusnya. Namun, adakalanya yang menjadi halangan adalah salah faham berkenaan pelaburan saham yang sering digembar-gemburkan.

Jom lihat beberapa salah faham yang sering berlaku dalam pelaburan saham.

1. Beli Saham Murah Selamat Berbanding Saham Mahal

Saham mahal dan murah menjadi salah faham ramai pelabur yang ingin membeli saham pada hari ini. Kebanyakan pemula tidak sedar bahawa terdapat saham murah yang langsung tidak berpotensi. 

Sama ada saham murah atau mahal, potensi saham tersebut dipangaruhi oleh syarikat yang terlibat. Samada saham murah atau saham mahal, potensi kenaikan harga saham tidak tertakluk kepada bilangan unit dan harga saham tersebut; tetapi berdasarkan masa depan syarikat saham tersebut.

Senang cerita, melaburlah ke dalam syarikat yang mempunyai Fundamental yang kukuh.

Baca: Apa Itu Fundamental Analysis Yang Selalu Sifu Saham Sebut Tu?

2. Melabur Saham Adalah Judi

Ramai orang berpendapat bahawa melabur saham sama seperti bermain judi kerana ia adalah mengikut nasib semata-mata. Seolah-olah macam beli nombor ekor.

Sebenarnya, ia merupakan salah faham saham utama kerana keuntungan saham ditentukan oleh beberapa faktor dan bukannya disebabkan nasib. Di antara faktor yang menentukan keuntungan saham adalah ekonomi, politik dan sebagainya.

Baca: Pelaburan Saham & Hukum Beberapa Bentuk Urusniaganya

3. Saham Hanya Untuk Orang Kaya

“Isk, aku mana ada modal. Orang kata nak kena ada puluh ribu kan kalau nak mula melabur?”

Salah faham yang paling evergreen dalam kalangan masyarakat adalah dengan menganggap pelaburan saham hanya untuk orang kaya dan elit. Sebenarnya tidak!

Jika kita mempunyai RM10, kita sudah boleh untuk membuka akaun CDS, malah dengan modal RM100 pun kita sudah boleh mula melabur.

4. Harga Saham Murah Takkan Jatuh Lagi

Bagi mereka yang tidak berpengalaman atau masih kurang ilmu, pasti akan sering mengalami salah faham saham ini. Mereka beranggapan bahawa nilai harga saham syarikat yang murah takkan jatuh lagi.

Disebabkan itu, ramai yang tergopoh-gapah dengan terus melakukan transaksi. Kejatuhan saham juga bergantung kepada kemelut atau krisis yang melanda sesebuah syarikat tersebut.

Sebagai contoh apabila pandemik Covid-19 melanda, saham-saham berkaitan industri pelancongan, perhotelan dan oil & gas jatuh merudum.

5. Harga Saham Mahal Takkan Naik Lagi

“Alamak, harga saham tu dah mahal, mesti tak boleh naik lagi dah!”

Umum tahu bahawa saham Top Glove merupakan di antara saham yang meningkat naik harganya berikutan pandemik Covid-19 yang melanda.

Ini disebabkan permintaan sarung tangan yang meningkat, menyebabkan pengeluaran syarikat meningkat, pendapatan syarikat meningkat, keuntungan syarikat meningkat dan harga saham juga turut meningkat.

Baca: Top Glove Beri Dividen 10 Sen Dan ‘Capital Gain’ 400% Bagi Tahun 2020

6. Cara ‘Shortcut’ Untuk Buat Duit

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-Salah-Faham-Yang-Sering-Berlaku-Dalam-Pelaburan-Saham1.jpg

Jika anda terdesak nak buat duit, pasaran saham bukanlah platform yang sesuai untuk anda. Ia tidak menjanjikan seseorang untuk buat duit dalam sekelip mata.

Sebelum nak berjaya buat duit dalam pasaran, kita perlu mendalami selok belok serta ada ilmunya terlebih dahulu. Proses ini juga berterusan dan bukan boleh pandai dalam sehari dua.

7. Boleh Bankrap

“Eeee tak nak aku, orang kata boleh jatuh muflis kalau main saham ni”.

Melabur saham ni, paling teruk pun kita boleh hangus semua modal yang dilaburkan sahaja. Sebab itu perlu melabur dengan duit lebihan dan jangan berhutang!

Sumber Rujukan:

Iklan


7 Salah Faham Yang Sering Berlaku Dalam Pelaburan Saham 3

Iklan

7 Salah Faham Yang Sering Berlaku Dalam Pelaburan Saham 47 Salah Faham Yang Sering Berlaku Dalam Pelaburan Saham 2

Source link