Artikel Terkini

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 1

Cakap-cakap orang kita tentang hartanah mana yang paling ideal untuk pelaburan hartanah masih menjadi bualan hangat, daripada golongan yang baru grad sehinggalah mereka yang hampir nak pencen. Industri hartanah hari ini penuh dengan warna-warninya yang tersendiri.

Ada yang berjaya dengan pelaburan hartanah, ada yang terjerat dalam penipuan hartanah dan tidak kurang juga yang gagal dalam hartanah dan membuat keputusan mencuba pelaburan lain yang dikatakan ‘kawan’ mereka lebih menguntungkan.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah : Ini 9 Perbandingannya

Terlalu mudah untuk kita membuat spekulasi tentang sesuatu projek atau hartanah mana yang paling menguntungkan tanpa data dan fakta yang betul.

Baca : Ketahui 6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

Pelaburan hartanah sebenarnya tidaklah terlalu sukar dan kompleks untuk difahami seperti instrumen pelaburan yang lain. Akan tetapi, jangan pula kita mengharapkan pulangan ROI yang tinggi dalam masa satu atau dua tahun.

“Pelaburan hartanah bukan untuk semua orang. Hartanah memerlukan kesabaran yang tinggi dan perancangan masa depan yang jelas.”

Untuk selamat dalam pelaburan hartanah, terdapat lima elemen utama yang wajib kita ambil tahu.

1. LOKASI

1.1 Kawasan Hartanah

Kita perlu pastikan kawasan hartanah berada di kawasan yang tepat atau tidak. Hal ini kerana, terdapat perbezaan dalam pelbagai aspek bagi hartanah di Semenyih dan Damansara.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Adakah kawasan yang kita pilih untuk pelaburan menjadi lokasi ekspatriat mahir seperti pelabur, doktor dan peguam atau ekspatriat tidak mahir seperti buruh kasar?

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 2
9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 8

1.2 Booster Hartanah

Adakah terdapat booster hartanah yang mampu meningkatkan nilai hartanah seperti pengangkutan awam, pusat membeli-belah, pusat industri yang mendatangkan peluang pekerjaan?

Atau hartanah tersebut berada dalam jarak 300 meter daripada kawasan perkuburan, kabel elektrik dan lebuhraya yang sibuk?

2. STRATEGI

2.1 Aliran Tunai atau Durian Runtuh

Kita boleh dapatkan kedua-duanya tetapi bukan dalam masa yang sama atau serentak. Kita perlu merancang strategi pelaburan samada untuk mendapat aliran tunai positif secara bulanan atau ingin jual apabila harga rumah telah mencapai tempoh matang.

Baca : Miliki Hartanah Secara Tidak Langsung Dengan Melabur Ke Dalam REIT

Sekiranya kita berniat untuk menyimpan hartanah dan menjualnya lagi 10 atau 20 tahun yang akan datang, kita boleh duduki rumah tersebut dan tidak perlu menyewanya.

Lain pula jika kita berminat untuk mendapatkan aliran tunai yang positif, kita perlu melengkapkan rumah tersebut untuk meningkatkan nilai sewaan.

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 3
9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 9

2.2 Demografi Hartanah

Siapakah target pasaran utama untuk sewa hartanah kita? Nak sewakan kepada ekspatriat, pelajar, keluarga, pelancong atau mungkin pekerja di kawasan berdekatan hartanah anda?

Adakah hartanah yang kita beli mampu disewakan kepada pelbagai jenis penyewa? Atau hanya menyasarkan kepada pelajar yang mencari rumah untuk disewa yang berhampiran dengan universiti atau kolej?

3. RISIKO

3.1 Salah Hartanah

Pastikan kita membuat kajian terlebih dahulu mengenai perbezaan harga hartanah baru di kawasan A dengan harga hartanah lama di kawasan A.

Hartanah landed akan kekal popular berbanding hartanah high-rise. Harga hartanah baru yang menawarkan cashback dan diskaun yang terlalu tinggi juga perlu dielakkan.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Hartanah yang baik
dan ‘profitable’ sebenarnya tidak memerlukan walau 1% cashback pun!

3.2 Harga

Sentiasa semak harga median hartanah yang sama di kawasan tersebut. Harga yang baik adalah apabila kita membeli hartanah di bawah harga median di kawasan tersebut.

Sekiranya kita membeli hartanah melebihi harga median di kawasan tersebut, kita sebenarnya telah membayar amaun yang lebih berbanding harga di pasaran.

Kita digalakkan untuk memaksimumkan pinjaman supaya ansuran bulanan menjadi lebih rendah. Apabila ansuran bulanan menjadi rendah, rental yield berkemungkinan besar menjadi lebih tinggi.

3.3 Rental Yield

Boleh tak hartanah yang kita beli, mendapat hasil sewa yang baik dan akan meningkat pada masa akan datang (Macam mana saya tahu hartanah saya takkan rugi)?

Pastikan hartanah tersebut memberikan pulangan hasil sewa yang tinggi dan mampu meningkat untuk 5, 10 dan 20 tahun yang mendatang.

Rental yield merupakan salah satu indikator paling sesuai untuk mengetahui pelaburan hartanah anda menguntungkan atau merugikan poket anda.

Rental yield yang cemerlang adalah 8%. Akan tetapi nisbah 5% sudah dikira baik.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

4. PERANCANGAN MASA DEPAN

4.1 Perlindungan.

Perlindungan di sini berbalik kepada perkara yang membantu kita untuk berjaya dalam pelaburan hartanah.

Berbalik kepada booster hartanah, projek kawasan industri yang membawa peluang pekerjaan yang tinggi dan pengangkutan awam merupakan contoh perlindungan kepada kita.

Baca : Jenis-Jenis Pelaburan Yang Ada Di Malaysia (Perbandingan)

Sungguhpun projek-projek tersebut belum siap, sekurang-kurangnya kita mempunyai perlindungan untuk pelaburan hartanah di masa hadapan.

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 4
9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 10

4.2 Pilihan.

Rancang pelaburan hartanah dengan baik. Sekiranya kita bercadang untuk menyewakannya namun gagal unyuk mendapat nisbah rental yield yang baik, kita boleh menggunakan konsep simpan untuk dijual semula selepas 10 atau 20 tahun.

Sekiranya harga rumah tersebut dijangka mampu mendatangkan pulangan yang baik namun berkemungkinan merugikan kita daripada mempunyai aliran tunai yang positif, kita boleh pilih untuk tinggal di hartanah tersebut. Sekurang-kurangnya, ada juga rumah untuk diduduki daripada terus menyewa buat selama-lamanya.

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 5

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link