Infotainment

Adakah Ibu Bapa Sedar Akan Punca Sebenar Tumbesaran Anak Terbantut & Kesannya?

Adakah Ibu Bapa Sedar Akan Punca Sebenar Tumbesaran Anak Terbantut & Kesannya? 2

Kesihatan & Hidup Aktif

Masalah pertumbuhan kanak-kanak merupakan salah satu isu yang agak membimbangkan di Malaysia. Bukan hanya ibu bapa tapi semua pihak perlu memainkan peranan penting bagi mencegah masalah ini daripada menjadi lebih besar.

Akhir-akhir ini terdapat beberapa pihak mengupas isu pertumbuhan terbantut dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia. Berikut merupakan hasil temuramah bersama Professor. Dr. Muhammad Yazid bin Jalaludin, Pakar Perunding Kanan Pediatrik Endokrinologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Adakah Ibu Bapa Sedar Akan Punca Sebenar Tumbesaran Anak Terbantut & Kesannya? 5

Korang boleh klik gambar diatas atau klik je dekat SINI untuk tonton video penuh! Terus klik di minit ke 2.16 tau!

Bantut merupakan masalah ketinggian yang tidak seiring dengan usia disebabkan masalah kekurangan zat makanan yang kronik. 1 daripada 5 kanak-kanak Malaysia mengalami masalah pertumbuhan terbantut manakala di negeri-negeri Pantai Timur pula, statistik menunjukkan lebih tinggi iaitu 1 daripada 3 kanak-kanak mengalami masalah bantut. Masalah ini bukan sahaja berlaku dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah, juga berlaku dalam kalangan keluarga berpendapatan sederhana dan tinggi.

  • Apakah punca utama bantut?

Punca utama bantut adalah kekurangan zat makanan yang berpanjangan. Kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan nutrisi seperti Protein, Karbohidrat, Zat Besi, Kalsium, Zink dan lain- lain untuk tumbersaran dan perkembangan yang sihat. Amalan pemakanan sihat perlu diterapkan kepada kanak- kanak dengan memberi makanan bernutrisi tinggi daripada pelbagai jenis sumber makanan.

Selain itu, faktor genetik juga boleh menjadi penyebab bantut namun ia tidak selalunya terjadi dalam semua kes. Punca lain termasuk penyakit kronik lain, masalah hormon, masalah tulang dan kerangka.

  • Apakah kesan bantut yang akan mempengaruhi kesihatan kanak-kanak Malaysia sekarang dan juga masa depan mereka?

Perkembangan otak adalah ketara pada tahun- tahun awal kehidupan dan otak kanak- kanak mencapai 90% daripada otak dewasa pada umur 5 tahun. Kajian menunjukkan sel otak tidak berhubung sepenuhnya dalam kanak- kanak terbantut terutamanya mereka yang mengalami kekurangan nutrisi.

Kesan bantut termasuk menganggu perkembangan otak, IQ yang lebih rendah, lemah imuniti tubuh- mudah dijangkiti penyakit, dan apabila dewasa mengalami risiko penyakit kronik, bantut sepanjang hayat dan keciciran dalam sektor pekerjaan formal.

  • Apa boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mengatasi/ menggelakkan bantut dalam kalangan kanak- kanak?

Bantut boleh dicegah dengan mengamalkan pemakanan yang sihat seawal kehamilan serta pemberian makanan yang betul kepada kanak- kanak. Ibu bapa perlu sentiasa mengukur berat badan dan juga ketinggian kanak- kanak.

*Pandangan dan pendapat yang dikemukakan oleh pakar pediatrik melalui artikel ini tidak semestinya mewakili pandangan beliau terhadap produk.

Untuk memastikan anak-anak menerima nutrisi harian yang secukupnya, ibu bapa bolehlah cuba  susu Dugro® Sure ataupun Dugro® Complete  dirumus dengan pelbagai nutrisi bermanfaat untuk tumbesaran fizikal optimum.

Sebagaimana yang menjadi pilihan Aida Syazrin dan Sharisa untuk menyokong tumbersaran dan perkembangan Si Manja!

Dugro® Complete diformulasikan untuk Si Manja yang memerlukan “Catch-Up Growth”!

Dugro® Complete mengandungi 70.7 mg/100g DHA. DHA adalah sejenis asid lemak yang penting dan komponen penting untuk otak. Dugro® Complete juga antara produk “Catch-Up Growth” yang mampu milik.

Ia juga padat dengan formula berkalori tinggi (1kcal/1ml) dengan nutrien tumbesaran (Protein, Kalsium, Vitamin D dan Zink) untuk menyokong Si Manja mencapai tumbesaran fizikal optimum.

Dugro® Sure pula mengandungi nutrisi tumbesaran yang tinggi untuk menyokong tumbesaran fizikal optimum Si Manja.

Dugro® Sure mengandungi nutrien tumbesaran tinggi (Protein, Kalsium, Vitamin D, dan Zink), serta tinggi dalam serat dan mengandungi 65mg/100g DHA. Yang paling best, kedua-dua produk ini tidak mengandungi sukrosa! Ini penting kerana, pengambilan sukrosa yang banyak boleh menyebabkan kerosakan gigi kanak-kanak!

Adakah Ibu Bapa Sedar Akan Punca Sebenar Tumbesaran Anak Terbantut & Kesannya? 7

Korang boleh baca gambar dekat atas ni jugak! Ada info yang korang perlukan dan, korang juga boleh scan QR kod untuk semak status tumbesaran Si Manja korang tau. Nak lagi mudah? Klik je gambar tu!

Antara produk yang sememangnya dipercayai untuk membantu kanak-kanak mencapai tumbesaran yang optimum ialah Dugro® Sure dan Dugro® Complete! Dugro mempunyai pelbagai produk dan mampu memenuhi keperluan kanak-kanak di Malaysia!

Adakah Ibu Bapa Sedar Akan Punca Sebenar Tumbesaran Anak Terbantut & Kesannya? 9

Hanya ada 4 soalan mudah dan tak perlu menggunakan sebarang peralatan pun.Korang boleh klik je dekat sini! Mudahkan?

Nak cuba dulu? Korang boleh dapatkan sampel percuma dekat sini! Bertindak sekarang untuk mencegah anak-anak mengalami pertumbuhan terbantut.


Adakah Ibu Bapa Sedar Akan Punca Sebenar Tumbesaran Anak Terbantut & Kesannya? 11

The following two tabs change content below.

“Life is too short to spend it with people who annoyed you”
– Mr.Forman



Adakah Ibu Bapa Sedar Akan Punca Sebenar Tumbesaran Anak Terbantut & Kesannya? 2
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo