Artikel Terkini

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 1

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 2

Pasti ramai di antara kita pernah ditawarkan oleh warga asing untuk menyewa kediaman milik kita. Sebagai seorang pelabur hartanah, agak sukar untuk kita menolak ‘rezeki’ yang datang apatah lagi kebanyakan warga asing tidak tahu harga sewa pasaran.

Sekiranya harga median sewaan adalah RM800 untuk sebuah apartmen di Sungai Buloh, kita berkemungkinan besar boleh menyewakan sehingga RM1,200 kepada warga asing.

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 3
Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 8

Tunggu dulu, jangan terburu-buru dan terus menyerahkan kunci rumah kita kepada mereka. Fahami bahawa terdapat impak sosial dan juga perkara yang kita sebagai pemilik kediaman perlu ambil tahu sebelum sewakan kediaman kepada warga asing.

Buat pengetahuan
anda, terdapat dua jenis warga asing yakni mereka yang bekerja sebagai pekerja
mahir dan mereka yang bekerja sebagai pekerja tidak mahir.

Golongan pekerja mahir ini biasanya berasal dari negara maju seperti Jepun, Australia, Korea dan benua Eropah. Mereka gemar untuk tinggal di kawasan primer seperti KLCC, Mont Kiara, Damansara dan juga Petaling Jaya yang mempunyai akses pengangkutan awam.

Berbeza dengan pekerja tidak mahir yang majoritinya berasal dari negara sedang membangun seperti Bangladesh, Myanmar, Indonesia dan benua Afrika. Tiada tempat spesifik untuk lokasi mereka, akan tetapi mereka tinggal dalam komuniti mereka dan mempunyai wazir atau ketua yang menguruskan urusan mereka.

Jom lihat apa poin yang kita perlu tahu sebelum nak sewakan kediaman kepada warga asing!

1. Tinjauan Berkala

Benar, kebersihan adalah subjektif. Sebagai pemilik rumah, apa yang kita boleh lakukan adalah dengan melakukan tinjauan berkala seperti setiap 1 bulan atau 3 bulan sekali untuk memastikan rumah kita berada dalam keadaan bersih.

Di antara perkara yang kita boleh lakukan adalah dengan menetapkan bahawa penyewa tidak dibenarkan sama sekali untuk membela haiwan peliharaan di dalam rumah.

Tinjauan ini penting untuk memastikan perabot (sekiranya ada) tidak rosak atau hilang.

Tinjauan ini juga penting untuk kita sebagai pemilik kediaman melihat dan mendengar sendiri masalah yang dihadapi penyewa.

2. Jumlah Penyewa

Sekiranya bakal penyewa adalah pekerja yang bekerja di Malaysia, pastikan bahawa jumlah ‘kepala’ yang akan menyewa tidak melebihi had.

Sesetengah
kejiranan atau kediaman strata sangat menitik beratkan aspek keselamatan dan
privasi di mana mereka tidak membenarkan kemasukan warga asing yang terlalu
ramai bagi mengelakkan gangguan bunyi bising, kebersihan dan keselamatan.

Jangan terkejut jika rumah apartmen 3 bilik 2 bilik air dengan keluasan 750 kaki persegi boleh disumbat sehingga 10 orang dalam satu rumah!

3. Harga

Kebanyakan
ekspatriat samada dari golongan mahir atau tidak mahir tidak kisah untuk
membayar lebih bagi menyewa sebuah kediaman.

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 4
Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 9

Oleh itu, kita sebagai pemilik kediaman mampu mengenakan kadar sewaan bulanan yang lebih tinggi kepada mereka berbanding penyewa tempatan.

4. Sifat Penyewa

Golongan ekspatriat yang mengambil keputusan untuk menyewa berbanding membeli rumah di Malaysia pada kebiasaannya hanya menetap dalam tempoh kurang 3 tahun di Malaysia.

Sebagai pemilik rumah, kita perlu bersedia untuk mencari penyewa baru sekiranya mereka secara tiba-tiba memberitahu nak pulang ke negara asal.

Tiada siapa yang
ingin kediaman mereka kosong tanpa penyewa untuk satu tempoh yang lama.

5. Risiko

Semenjak awal 2000-an lagi, Malaysia menghadapi masalah lambakan warga asing yang tinggal melebihi tempoh masa yang ditetapkan.

Dan sekiranya Jabatan Imigresen Malaysia mengadakan operasi dan warga asing yang menyewa di rumah kita tidak mempunyai permit perjalanan yang sah atau visa tamat tempoh, kita boleh disabitkan kesalahan kerana bersubahat.

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 5
Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 10

Oleh itu, kita sebagai pemilik kediaman perlu sedar akan risiko yang dihadapi sekiranya menyewakan kediaman kepada warga asing.

Perkara ini tidak
tertakluk kepada golongan pekerja tidak mahir sahaja, bahkan kepada golongan
pekerja mahir sekali.

Kita sebenarnya bebas untuk menyewakan apa jua jenis kediaman kepada warga asing, kecuali rumah mampu milik dan Projek Perumahan Rakyat (PPR). Hal ini kerana, perbuatan menyewakan kediaman kepada warga asing ini adalah pengkhianatan kepada usaha kerajaan untuk membantu masyarakat setempat dan golongan B40.

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 6

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing 2

Source link