Artikel Terkini

Asyik Sebut Robert Kiyosaki, Tapi Tak Ramai Yang Kenal Pakar Pelaburan Ini

Asyik Sebut Robert Kiyosaki, Tapi Tak Ramai Yang Kenal Pakar Pelaburan Ini 1

Internet,
Facebook, Buku Motivasi dan kebanyakan medium pun pasti menyebut nama yang
sinonim dalam perniagaan iaitu Robert Kiyosaki. 
Meskipun banyak tips, panduan atau informasi yang diajarkan oleh lelaki
Amerika Syarikat ini, masih tak ramai yang tahu siapa beliau sebenarnya.

Seringkali kita mendengar namanya sebagai penulis buku itu dan ini. Ya, Robert Kiyosaki adalah penulis buku dan pakar pencemarah motivasi yang asalnya adalah seorang usahawan dan pakar pelaburan. 

Semuanya buku best-seller dan menjadi rujukan kebanyakan speaker dalam kelas atau seminar. Sememangnya buku beliau menjadi makanan bagi para usahawan, ahli perniagaan, para pelabur dan ramai lagi komuniti seluruh dunia.

Antara Buku Yang Diterbitkan Robert Kiyosaki

Asyik Sebut Robert Kiyosaki, Tapi Tak Ramai Yang Kenal Pakar Pelaburan Ini 2

Terdapat banyak buku hasil Robert Kiyosaki yang popular dan laku keras dijual di Malaysia. Pergilah ke mana sahaja Popular atau Pusat Jualan Buku, kebanyakannya pasti ada buku beliau. 

15 buah buku telah beliau terbitkan dan jumlah jualan keseluruhannya adalah lebih daripada 26 juta buah buku.

Di antara 10 buah buku yang tersenarai tarlaris di The Wall Street Journal, USA Today dan the New York Times adalah buku Rich Dad Poor Dad, Rich Dad’s CASHFLOW Quadrant dan Rich Dad’s Guide to Investing.

Ringkasan Perjalanan
Kehidupan Robert Kiyosaki

Asyik Sebut Robert Kiyosaki, Tapi Tak Ramai Yang Kenal Pakar Pelaburan Ini 3

Mesti tak ramai yang tahu asal-usul Robert Kiyosaki ni kan? Beliau berketurunan Jepun-Amerika tetapi lahir dan dibesarkan di Hawaii.  Ayahnya Ralph H. Kiyosaki adalah seorang pendidik.

Robert Kiyosaki juga mendapat pendidikan yang setimpal dengan didikan keluarganya. Beliau adalah graduan dari Hilo High School, US Merchant Marine Academy New York dan pernah berkhidmat di Korps Marinir sebagai pilot helikopter tempur ketika Perang vietnam. Beliau pernah mendapat anugerah Medali Angkatan Udara.

Selepas keluar daripada Korps Marinir, Robert Kiyosaki bekerja sebagai jurujual mesin fotokopi Xerox Corporation. Seterusnya pada tahun 1977, beliau membuka perniagaan sendiri iaitu menjual dompet “surfer” buatan nilon dan Velcro namun akhirnya jatuh muflis.

3 tahun selepas itu, Robert menjual T-shirt khas untuk kumpulan rock dan heavy metal pula. Semuanya dijadikan sebagai pengalaman hidup dan kerjaya untuk bermula. 

Akhirnya beliau menubuhkan CASHFLOW Technologies Inc sekitar tahun 1996-1997. CASHFLOW Technologies banyak memberi manfaat kepada orang ramai tentang kemudahan dan ilmu berkaitan cash flow, pelaburan, perniagaan, pendapatan pasif dan lain-lain lagi.

Kerjaya Sebati
Bersama Ilmu Pendapatan Pasif

Asyik Sebut Robert Kiyosaki, Tapi Tak Ramai Yang Kenal Pakar Pelaburan Ini 4

Seluruh kehidupan Robert Kiyosaki adalah berdasarkan ilmu yang sarat di dada. Segala amalan dan ilmu berkaitan pendapatan pasif dikongsi bersama sehingga tahap keberkesanannya adalah terbukti. Beliau aktif memberi ceramah dan menulis bagi mendedahkan ilmu mendapatan pasif dan pelaburan kepada orang ramai.

Menurutnya juga, untuk mendapatkan kebebasan kewangan, kita harus menjadi pemilik bisnes atau pelabur, barulah kita bakal kecapi pendapatan pasif!

Marilah kita bersama-sama menuju ke arah tersebut, semoga dipermudahkan semua urusan.

Sumber Rujukan

Asyik Sebut Robert Kiyosaki, Tapi Tak Ramai Yang Kenal Pakar Pelaburan Ini 5

Asyik Sebut Robert Kiyosaki, Tapi Tak Ramai Yang Kenal Pakar Pelaburan Ini 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link