Artikel Terkini

Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang

Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 1

Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 2

“You can be young without money, but you can’t be old without it”

– Tennessee Williams

Menurut Jabatan Statistik Malaysia, jumlah pesara di Malaysia pada tahun 2017 adalah seramai 597,000 daripada 2.01 juta rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan ke atas.

Malaysia sedang menuju ke arah negara penuaan menjelang 2030, di mana 7% daripada penduduk negara adalah mereka yang berumur 65 tahun ke atas. Menurut Pusat Penyelidikan Kesejahteraan Sosial Universiti Malaya, bilangan rakyat Malaysia yang berusia 60 tahun ke atas dijangka mencecah 3.5 juta pada 2020 dan 6.3 juta pada tahun 2040 – kira-kira 20% daripada jumlah penduduk negara ini.

Apakah Perancangan Kita Menjelang Hari Persaraan?

Ini adalah anggaran kos bersara selesa setiap tahun:

Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 3
Sumber: Sinar Harian

Secara purata, kita memerlukan RM3,067 setiap bulan apabila nak bersara nanti. Tetapi mengikut statistik, seramai 65% daripada ahli KWSP yang berumur 54 tahun ke bawah hanya mempunyai simpanan RM50,000 ke bawah.

Sudah pasti RM50,000 itu akan habis dalam setahun lebih sahaja. Rata-rata ahli KWSP yang mencapai usia persaraan menghabiskan wang simpanan mereka dalam tempoh 3-5 tahun sedangkan purata jangka hayat rakyat Malaysia semakin meningkat iaitu 75 tahun.

Perlu Ada RM228,000 Ketika Umur 55 Tahun

Oleh itu, pencarum KWSP perlu memastikan mereka mempunyai sekurang-kurangnya RM228,000 ketika berumur 55 tahun bagi membiayai keperluan asas persaraan. Jika dikira bersara umur 55 dan jangka hayat purata 75 tahun, ada 20 tahun yang perlu kita tampung dengan duit persaraan.

Perbelanjaan asas RM11,400 setiap tahun. Hanya gunakan RM950 setiap bulan.

Cukup ke dengan kadar inflasi yang meningkat setiap tahun? Jika tak cukup, terpaksa pula bekerja semula.

Apakah 6 perkara yang boleh kita lakukan?

1. Dipanjangkan Usia Bekerja Sehingga 65 Tahun

Cadangan ini dibantah kerana akan melewatkan kekosongan jawatan bagi sesebuah organisasi. Ada beberapa negara yang menggaji warga emas sehingga mereka berumur 65 tahun seperti Iceland sebanyak 38.3%, Korea Selatan sebanyak 31.5%, Jepun sebanyak 23.5%, dan di Indonesia dengan kadar sebanyak 41.8%

2. Simpan Dan Labur Seawal Usia

Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 4
Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 8

Generasi muda kini lebih peka untuk melabur kerana adanya maklumat dan teknologi di hujung jari. Rata-rata baru tersedar untuk melabur ketika usia 30-an dan 40-an.

Kita sebagai ibu bapa boleh mulakan simpanan dan pelaburan untuk anak masing-masing sejak kecil lagi. Boleh buka akaun SSPN-I, Tabung Haji, ASD dan apabila mereka mula bekerja nanti, KWSP pula mampu menampung apa kekurangan yang ada.

3. Beli Aset Ketika Muda

Beli aset yang mampu memberikan keuntungan. Aset yang kita beli boleh sewakan. Hartanah merupakan satu cara mengumpul kekayaan namun perlu diingat, ia mengambil masa untuk dijual atau dicairkan jika kita mmerlukan wang tunai.

Ada juga para ibu yang gemar mengumpul emas katanya untuk kegunaan akan datang. Ya, ia aset yang mudah cair dan meningkat nilainya dan boleh digadai atau dijual apabila memerlukan. Ia juga boleh dimiliki sesiapa saja tanpa mengira latar belakang. Tak perlu nak tengok slip gaji atau akaun bank.

Kalau orang dulu-dulu suka beli tanah untuk membuat sawah, tanam cili, pokok getah, pokok kelapa sawit atau durian. Hasilnya dapat bertahun-tahun sehinggalah ke anak cucu walaupun mereka sudah tiada. Hasil tanaman pun dapat, harga tanah pun meningkat.

4. Labur Dalam Pasaran Saham

Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 5
Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 9

Ini perlukan modal, ilmu dan keberanian. Jika anda bukan seorang “high-risk taker”, lebih baik kita simpan dan labur dalam instrumen yang lebih tenang dan selamat seperti yang disebutkan di #2 tadi.

  1. Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia
  2. Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Suku Pertama (Januari-Mac) 2020
  3. Saham Mahal Boleh Naik Lagi Ke Harganya?

5. Berniaga

Berniaga juga tiada had umur minimum atau maksimum, semuanya bergantung kepada usaha masing-masing. Dapat juga kita menjana pendapatan tambahan, selain daripada makan gaji.

6. Carum Takaful

Boleh lah bawa diri berjumpa agen takaful untuk melanggan produk takaful seperti hibah, pelan pelaburan yang sesuai dan kad perubatan. Ini kerana apabila kita semakin tua, semakin banyak sakit yang melanda.

Ambillah takaful ketika kita masih sihat dan muda, bayaran premium adalah lebih murah berbanding ketika usia 40-an baru nak ambil.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 6

Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang 2

Source link