Artikel Terkini

Bertenang, Semakan Bantuan Prihatin Nasional Sehingga 30 April 2020


Nampaknya laman rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaydia (LHDNM) sedang mengalami aliran trafik yang tinggi sehingga mengalami gangguan. Orang ramai dinasihatkan tidak perlu berpusu kerana semakan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) boleh dibuat pada bila-bila masa sehingga 30 April 2020.

“Pemohon diminta agar bersabar, kami sedang mengambil tindakan mengatasi masalah berikut” menurut cipaan di akaun Twitter rasmi LHDNM.

LHDNM juga sedang mengeluarkan makluman awal melalui emel kepada penerima Bantuan Prihatin yang diluluskan. Oleh itu, penerima tidak perlu memohon.

Penerima BSH 2020 (golongan B40) adalah LAYAK secara automatik bagi Bantuan Prihatin Nasional. Anda tidak perlu membuat rayuan manakala golongan M40 yang mempunyai data cukai pendapatan dengan LHDNM pula akan dinilai berdasarkan jumlah pendapatan dan kriteria lain.

Bayaran akan dibuat pada bulan April dan Mei 2020.

Pendaftaran dan Rayuan Bantuan Prihatin Nasional boleh dibuat sehingga 30 April 2020. Pendaftaran boleh dibuat bermula 1 April 2020 manakala rayuan boleh dibuat bermula 3 April 2020.

Semakan status penerimaan BPN boleh dilakukan secara dalam talian mulai 01 April 2020 dengan melayari portal rasmi LHDNM di https://www.hasil.gov.my atau https://bpn.hasil.gov.my. Sekiranya status semakan adalah ‘tiada rekod’, orang ramai boleh membuat permohonan baharu dengan klik butang ‘Permohonan Baru’.Source link