Artikel Terkini

Black Wall Street, Sejarah Hitam Perkauman Yang Pernah Berlaku Di Amerika Syarikat Pada Tahun 1921


Demostrasi besar besaran yang berlaku di Amerika Syarikat pada bulan lepas akibat kekasaran seorang polis berkulit putih yang mana telah membunuh George Floyd, seorang rakyat Amerika Syarikat berkulit hitam telah menimbulkan kekecohan besar-besaran di kebanyakan bandar di sana.

Ramai rakyat Amerika Syarikat tanpa mengira warna kulit telah membantah tindakan polis terbabit dengan melakukan demonstrasi yang menghuruharakan negara tersebut.

Kisah pembunuhan masyarkat kulit hitam ini bukanlah perkara baru dalam sejarah Amerika Syarikat. Di antara kisah yang paling menyayat hati yang berlaku di negara tersebut yang jarang diketahui umum adalah bagaimana Black Wall Street yang terletak di Daerah Tulsa telah dimusnahkan oleh samseng berkulit putih yang telah meragut hampir 300 nyawa penduduk kulit hitam di kawasan tersebut.

Malangnya, pihak berkuasa Amerika Syarikat pada ketika itu tidak mengambil berat rusuhan yang berlaku dan telah menyebabkan ramai penduduk dikalangan kulit hitam yang mati dibunuh oleh samseng dari kulit putih.

Seperti yang kita tahu, sejarah penduduk kulit hitam di Amerika Syarikat sangat teruk dan mereka dinafikan segala hak kerakyatan seperti yang dimiliki oleh penduduk kulit putih.

Black Wall Street ini diasaskan oleh Ottowa W. Gurley yang merupakan usahawan yang paling berjaya pada kurun ke-20 di kawasan Tulsa di negeri Oklahoma. Dia bersama dengan rakan niaganya yang berkulit hitam John the Baptist Stradford dan berjaya membangunkan kawasan Tulsa itu awal 1900-an.

Kawasan yang dibangunkan di Daerah Tulsa itu dipanggil Greenwood. Dengan kemakmuran ekonomi dan perniagaan masyarakat kulit hitam di situ, ia telah menarik lebih ramai penduduk yang berkulit hitam berhijrah dan bermastautin di sana.

Golongan profesional yang berkulit hitam juga mula menetap dan membuka perniagaan mereka di kawasan tersebut.

Kejayaan masyarakat berkulit hitam di Daerah Tulsa ini telah menepis tanggapan penduduk Amerika Syarikat yang mana  pada ketika itu, mereka tidak percaya akan kebolehan masyarkat berkulit hitam dalam membangunkan ekonomi mereka sendiri.

Tahun demi tahun, daerah Tulsa semakin berkembang maju dan menjadikan penduduk hitam di kawasan tersebut hidup dengan penuh kemewahan.

Ini telah menimbulkan rasa cemburu dan iri hati masyarkat berkulit putih yang tinggal dikawasan tersebut diatas kejayaan masyarkat kulit hitam di sana. Masyarakat berkulit putih pada ketika itu merupakan masyarakat yang sangat bencikan golongan kulit hitam.

Keamanan dan kemakmuran ekonomi yang dikecapi oleh masyarakat berkulit hitam di Tulsa tidak kekal lama dan dimusnahkan oleh samseng berkulit putih.

Krisis ini tercetus apabbila seorang penduduk kulit hitam yang bernama Dick Rowland yang berusia 19 tahun dituduh merogol remaja perempuan berkulit putih Sarah Page yang berusia 17 tahun berhampiran lif di sebuah bangunan.

Ketegangan kaum mula tercetus apabila Dick Rowland yang diiringi oleh 25 orang lelaki berkulit hitam berarak ke makahmah. Tindakan ini telah mencetuskan kemarahan penduduk berkulit putih yang berjumlah 1,500 orang yang mana mula bertindak ganas dengan memusnahkan segala harta benda penduduk kulit hitam di kawasan tersebut.

Mereka membakar dan membunuh masyarakat kulit hitam tanpa belas kasihan dan pihak berkuasa pula tidak mengambil tindakan yang sewajarnya bagi mengelakkan pertumpahan darah berlaku. Dalam rusuhan kaum yang tercetus pada 31 Mei dan 1 Jun 1921, pihak berkuasa menangkap ramai penduduk kulit hitam dan tiada tangkapan dibuat terhadap samseng berkulit putih.

Rusuhan kaum yang berlaku di Tulsa itu benar-benar memusnahkan kekayaan yang dimiliki oleh penduduk berkulit hitam di Amerika Syarikat. Ianya telah menjadi sejarah pahit yang dilakukan oleh penduduk kulit putih terhadap penduduk kulit hitam di sana dan kerajaan Amerika Syarikat seolah-olah diam seribu bahasa.

Sumber Rujukan:Source link