Infotainment

Bot bawa pelarian Rohingya tiba di pantai Aceh

Bot bawa pelarian Rohingya tiba di pantai Aceh
Bot bawa pelarian Rohingya tiba di pantai Aceh 1

JAKARTA: Kapal membawa puluhan pelarian Rohingya mendarat di pantai dekat Aceh, Indonesia selepas hanyut di laut selama sebulan.

Memetik laporan agensi berita ANTARA, seramai 57 lelaki warga Rohingya tiba di pantai daerah Aceh Besar. Beberapa orang dilaporkan sakit.

Portal Detik.com yang memetik kenyataan Ketua Polis Daerah, Rolly Yuiza Away, berkata kumpulan itu berehat di pantai dan pihak berkuasa belum memutuskan tindakan terhadap mereka.

Etnik Rohingya melarikan diri daripada penganiayaan di negeri asal mereka, iaitu di Rakhine, Myanmar termasuk tidak tahan dengan keadaan teruk di kem pelarian di Bangladesh.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNCHR) kelmarin mengeluarkan kenyataan yang menyeru kerajaan serantau, untuk menyelamatkan sekurang-kurangnya 190 warga Rohingya yang hanyut di Laut Andaman dan Teluk Benggala.

Menurut UNCHR, ada kapal yang membawa warga Rohingya dikesan masih hanyut di tengah laut tanpa bekalan makanan dan sedikit air.

Sebanyak 20 orang maut semasa pelayaran.

“Sangat menyedihkan apabila mengetahui ramai kehilangan nyawa, termasuk kanak-kanak. Malangnya, situasi ini menjadikan ini tahun paling ramai maut di laut di rantau ini,” kata Pengarah UNCHR Asia dan Pasifik dalam kenyataan.


Bot bawa pelarian Rohingya tiba di pantai Aceh 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo