Artikel Terkini

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 1

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 2

Ada ke di kalangan peminat bola sepak dunia yang tidak mengenali Cristiano Ronaldo? Kebanyakan perempuan yang tidak meminati bola sepak pun kenal Cristiano Ronaldo kerana kehenseman beliau.

Kini beliau telah berjaya memecah rekod dunia bola sepak apabila menjadi pemain bola sepak dunia pertama bergelar bilionaire. Ini menjadikan dirinya lebih berjaya berbanding dengan pesaing terdekatnya iaitu Lionel Messi, penyerang prolifik bagi pasukan Barcelona dan juga Argentina.

Bermula Dari Bawah

Kejayaan tidak datang bergolek, apa yang dimiliki Cristiano Ronaldo pada hari ini bukannya satu perkara mudah. Tetapi dengan kerja keras telah melayakkan dirinya menjadi seorang bilionaire di dalam sukan bola sepak.

Mari kita lihat bagaimana Cristiano Ronaldo yang berasal dari keluarga yang sangat miskin, telah berjaya menjadi pemain bola sepak pertama yang bergelar bilionaire.

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 3
Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 11

Cristiano Ronaldo dilahirkan oleh pasangan suami isteri Jose Dinis Aveiro dan Dolores dos Santos Aveiro. Bapanya adalah seorang tukang kebun sekolah manakala ibunya adalah seorang tukang masak. Beliau mempunyai empat orang adik-beradik.

Memulakan karier bola sepaknya di kelab ternama Portugal iaitu Sporting Lisbon pada tahun 2002. Dengan bakat yang dimilikinya itu, Cristiano Ronaldo telah menarik minat jurulatih lagenda dari England iaitu Sir Alex Ferguson untuk menyertai pasukannya iaitu Manchester United.

Pada masa itu, Manchester United adalah sebuah kelab yang sangat digeruni di Liga Perdana Inggeris (EPL). Dengan memiliki pemain sehebat Cristiano Ronaldo, ia akan menambah lagi kehebatan Manchester United di persada liga EPL dan Eropah.

Mengecapi Pelbagai Kejayaan

Cristiano Ronaldo yang dibeli dengan nilai perpindahan $14 juta dan pada ketika itu, ia merupakan jumlah yang besar bagi seorang pemain muda yang tidak mempunyai pengalaman di peringkat antarabangsa.

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 4
Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 12

Cristiano Ronaldo yang dibentuk oleh Sir Alex Ferguson itu berjaya mengharungi detik detik yang cemerlang ketika bersama dengan Manchester United. Sepanjang berada di Manchester United, beliau berjaya memenagi tiga trofi kejuaraan EPL dan satu trofi tropi Champions League selain menjadi pemain terbaik liga EPL.

Berpindah Kelab Dan Jadi Lebih Berjaya

Pada tahun 2009, Cristiano Ronaldo telah dirisik oleh kelab gergasi Sepanyol iaitu Real Madrid dan beliau bersetuju untuk berpindah ke sana untuk mengembangkan lagi bakat yang sedia ada. Yuran perpindahan ke Real Madrid adalah sebanyak €94 juta, memang luar biasa sungguh.

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 5
Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 13

Di sana, Cristiano Ronaldo mencapai zaman kegimilangan sepanjang karier bola sepaknya. Beliau telah berjaya memenangi 4 trofi Champions League dan 2 kali menjadi juara La Liga.

Pada tahun 2016 pula, beliau berjaya membawa pasukan Portugal memenangi UEFA European Football Championship buat kali pertama dalam sejarah negara tersebut.

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 6
Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 14

Beliau juga merupakan pemenang 5 kali anugerah Ballon d’Or, iaitu anugerah pemain bolasepak terbaik dunia.

Akhirnya pada tahun 2018, Cristiano Ronaldo membuat keputusan yang mengejutkan untuk berpindah ke Juventus ketika berada di puncak kariernya. Beliau telah berpindah dengan yuran perpindahan sebanyak €100 juta dan menjadikannya pemain yang paling tinggi bayarannya.

Saham kelab Juventus naik dengan mendadak selepas Cristiano Ronaldo berpindah ke sana.

Baca: Jadi Pemilik 12 Kelab Bolasepak Ni Dengan Membeli Saham Mereka

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 7
Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 15

Selain daripada gajinya yang begitu lumayan ketika berada di kelab-kelab yang terkemuka, beliau juga menjadi duta pelbagai produk yang mampu menjana pendapatan sampingan yang luar biasa.

Bakat luar biasa yang dimiliki beliau di atas padang dan personaliti menarik beliau di luar padang, menjadikan Cristiano Ronaldo seorang ikon di media sosial dengan 223 juta peminat di Instagram dan 126 juta followers di Facebook.

Memang patut sangatlah beliau bergelar seorang bilionaire.

Sumber Rujukan:

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 8
Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 9

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire 2

Source link