Artikel Terkini

Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar

Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar 1

Pernah dengar tentang istilah Dark Pool, atau dikenali juga sebagai Black Pool dalam dunia kewangan?

Secara ringkasnya Dark Pool boleh didefinisikan sebagai sebuah isolasi forum kewangan swasta yang tertutup, terpencil, atau pun sangat privasi kepada orang luar. Ianya juga merupakan pertukaran jual beli bagi sesebuah aset sekuriti perdagangan.

Dark Pool membolehkan pelabur dan pedagang melakukan aktiviti jual beli tanpa pendedahan identiti sehinggalah aktiviti jual beli tersebut berjaya dilaksanakan. Dark Pool adalah sejenis sistem perdagangan alternatif yang memberi peluang kepada pelabur dan pedagang untuk membuat pesanan dan melakukan perdagangan tanpa mengetahui tujuan sebenar aktiviti perdagangan mereka, sewaktu pencarian penjual atau pembeli dilakukan.

Bagi kita pelabur runcit, Dark Pool mungkin satu istilah yang membingungkan. Ianya tidak boleh diakses oleh retail player seperti kita dan kebanyakan orang lain, hanya terhad untuk jerung dengan modal yang besar.

Tujuan utama Dark Pool dicipta adalah untuk memperdagangkan saham secara pukal. Apabila perdagangan besar dilakukan secara awam, dikhuatiri akan menjejaskan harga saham dengan begitu kuat sekali.

Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar 2
Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar 6

Menurut buku hasil penulisan Michael Lewis yang popular iaitu bertajuk Flash Boys: A Wall Street Revolt, Dark Pool bersifat terlalu berselindung sehinggakan mampu menyembunyikan pelbagai kontroversi. Namun itu adalah salah satu kebaikan yang disediakan oleh Dark Pool bagi institusi-institusi kewangan besar, dalam perdagangan saham.

Dark Pool bukannya fenomena baharu dalam dunia kewangan. Dark Pool muncul pada pertama kali pada tahun 1980-an. Menurut Institut CFA, Dark Pool pertama kali ditubuhkan di Amerika Syarikat.

Perdagangan dalam Dark Pool telah menyumbang kepada 40% daripada keseluruhan volume perdagangan di Amerika Syarikat pada musim luruh 2017, jauh lebih besar berbanding tahun 2010 yang hanya menyumbang sebanyak 16%.

Jenis-Jenis Dark Pool

Terdapat lebih daripada 40 Dark Pool yang telah berdaftar dengan US Securities and Exchange Commission (SEC), dan boleh dipecahkan kepada tiga kategori:

1. Dimiliki Oleh Broker-Dealer

Dalam kategori ini, Dark Pool dibina untuk menghasilkan persetujuan harga masing-masing, tanpa berpandukan harga semasa pasaran. Contoh-contoh Dark Pool dalam kategori ini ialah Credit Suisse’s CrossFinder, Goldman Sachs’ Sigma X, Citibank’s Citi Match dan Citi Cross, dan Morgan Stanley’s MS Pool.

2. Dimiliki Oleh Agensi Broker Atau Bursa Pertukaran

Dark Pool menjadi medium perantara untuk mencari nilai harga yang sama rata di antara penjual dengan pembeli. Contohnya Instinet, Liquidnet & ITG Posit.

3. Dimiliki Oleh Electronic Market Marker

Dihoskan oleh pengendali seperti Getco dan Knight, bagi memanfaatkan aktiviti jual beli aset mereka sendiri.

Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar 3

Dark Pool juga dikenali sebagai “dark pools of liquidity”, kerana aktiviti perniagaan mereka yang tidak telus.

Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar 4

Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link