Artikel Terkini

Henti usir 114 pelarian Myanmar, gesa kumpulan hak asasi manusia

Henti usir 114 pelarian Myanmar, gesa kumpulan hak asasi manusia
Henti usir 114 pelarian Myanmar, gesa kumpulan hak asasi manusia 1

Henti usir 114 pelarian Myanmar, gesa kumpulan hak asasi manusia
114 warga Myanmar itu telah menandatangani borang kebenaran meminta dikembalikan ke negara mereka tetapi didakwa perkara itu tidak dilakukan secara sukarela. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Dua kumpulan hak asasi manusia merayu kepada kerajaan untuk mempertimbangkan semula rancangan bagi menghantar pulang 114 pelarian Myanmar.

Ia susulan keputusan mahkamah tinggi yang dikeluarkan oleh Hakim Ahmad Kamal Shahid hari ini yang membatalkan penangguhan sementara yang diberikan pada 2021 untuk menghalang pengusiran kira-kira 1,200 warga Myanmar.

Dalam satu kenyataan bersama, Amnesty International Malaysia dan Asylum Access Malaysia menggesa kerajaan untuk menghentikan sebarang keputusan bagi menghantar semula pelarian terbabit kembali ke situasi yang ganas dan berbahaya.

“Kami terus menyeru agar pemimpin kami menghormati hak asasi manusia dan undang-undang antarabangsa dan menghentikan sebarang keputusan untuk menghantar semula pelarian ke situasi yang ganas dan berbahaya.

“Melanggar prinsip paling asas ‘non-refoulement’ ini akan mencerminkan penghormatan kerajaan baharu terhadap hak asasi manusia,” kata mereka.

Tahun lalu, kedua-dua kumpulan hak asasi manusia memfailkan saman terhadap ketua pengarah imigresen dan menteri dalam negeri untuk mencabar rancangan pengusiran 1,200 warga Myanmar ke negara mereka.

Pada Februari 2021, hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mariana Yahya membenarkan penangguhan sementara bagi pengusiran mereka.

Kedua-dua kumpulan itu mendakwa walaupun dengan perintah mahkamah, 1,086 warga Myanmar telah dihantar pulang dengan bantuan tentera laut Myanmar.

Kira-kira 114 warga Myanmar kekal di Malaysia dan tertakluk kepada prosiding mahkamah yang berterusan.

Ketua pengarah imigresen dan menteri dalam negeri memohon untuk menarik balik penangguhan itu atas dasar 114 warga Myanmar itu telah menandatangani borang kebenaran meminta pulang ke negara mereka.

Bagaimanapun, kumpulan hak asasi manusia mencabar persetujuan itu, mendakwa mereka tidak diberikan secara sukarela. Khususnya mereka berkata, borang itu dalam bahasa Inggeris, dan telah disaksikan oleh pegawai imigresen Malaysia dan pegawai konsulat Myanmar.

Peguam Lim Wei Jiet dan New Sin Yew, yang mewakili kedua-dua kumpulan hak asasi manusia, hari ini berkata mereka telah diarahkan oleh anak guam mereka untuk segera memfailkan rayuan dan memohon kepada Mahkamah Rayuan untuk penangguhan pengusiran itu.

Mereka juga merayu kepada menteri dalam negeri yang baharu, Saifuddin Nasution Ismail, untuk menghentikan sebarang rancangan pengusiran atas dasar kemanusiaan, dan memohon pertemuan segera untuk menyelesaikan perkara itu secara baik.

Ketua pengarah imigresen dan menteri dalam negeri diwakili Peguam Kanan Persekutuan M Kogilambigai.


Henti usir 114 pelarian Myanmar, gesa kumpulan hak asasi manusia 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo