Artikel Terkini

Home Ownership Campaign (HOC 2.0): Rahmat Untuk Pemaju Atau Pembeli?


Buat pengetahuan anda, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) merupakan satu usaha sama di antara Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) untuk menangani isu pemilikan hartanah dan lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia yang semakin meruncing.

Ada yang kata Kempen Pemilikan Rumah (HOC) ini sebenarnya merupakan inisiatif Kerajaan untuk bantu pemaju hartanah jual semula unit kediaman mereka yang berjumlah berbilion ringgit yang kini dalam bentuk batu dan simen.

Sebenarnya, andaian ini kurang tepat kerana validasi dari Kempen Pemilikan Rumah yang lalu telah membantu ramai pembeli rumah pertama untuk membeli rumah mereka dengan pengecualian duti setem beserta diskaun dan rebat dari pemaju hartanah!

Menerusi kempen ini, pembeli rumah mendapat pelbagai manfaat yang luar biasa dan hanya mampu diperoleh sepanjang tempoh HOC ini dijalankan sahaja.

“Tahukah anda, lebih daripada 28,000 unit hartanah pelbagai kategori telah terjual dengan jualan berjumlah RM21 bilion pada Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang lalu.”

Dan pada 5 Jun 2020 yang lalu, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri Malaysia telah membentangkan pelan pemulihan ekonomi jangka pendek (PENJANA) yang menyaksikan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) diperkenalkan semula untuk merancakkan pasaran hartanah.

Ini merupakan intipati dari Kempen Pemilikan Hartanah (HOC) yang bakal dilaksanakan :-

  • Pengecualian Duti Setem – RM300,000 – RM2,500,000.
  • Pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah – 3 unit kediaman untuk setiap individu.
  • Nisbah Loan-to-Value (LTV) 70% – Pinjaman rumah ketiga dan seterusnya bernilai RM600,000.

Adakah inisiatif yang diperkenalkan Perdana Menteri saat kita sedang bergelut dengan wabak pandemik COVID-19 dan kelembapan ekonomi terburuk ini satu rahmat untuk pemaju hartanah atau pembeli?

1. Pengecualian Duti Setem

Diberikan ke atas surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman (SPA & MOT) bagi pembelian rumah kediaman yang bernilai di antara RM300,000 hingga RM2,500,000.

Pengecualian duti setem ke atas 14 surat cara pindah milik adalah terhad kepada RM1 juta pertama nilai rumah kediaman tersebut manakala duti setem sepenuhnya diberikan ke atas perjanjian pinjaman.

Selain itu, pengecualian ini akan berkuat kuasa bagi perjanjian jual beli yang ditandatangani mulai 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021 dan tertakluk kepada syarat pemberian diskaun sekurang-kurangnya 10% dari pihak pemaju.

2. Pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah

Terbatas kepada warganegara Malaysia ke atas pelupusan rumah kediaman yang dibuat mulai 1 Jun 2020 sehingga 31 Disember 2021.

Pengecualian cukai ini dihadkan bagi pelupusan tiga unit rumah kediaman sahaja untuk setiap individu.

Terdahulu, kadar cukai keuntungan harta tanah pada tahun pertama sehingga ketiga adalah 30%, 20% pada tahun keempat, 15% pada tahun kelima dan 5% untuk tahun seterusnya.

3. Nisbah Loan-to-Value (LTV) 70%

Untuk pembeli yang ingin membuat pinjaman rumah ketiga dan seterusnya bernilai RM600,000 ke atas tidak lagi tertakluk kepada 70 peratus daripada nilai rumah.

Akan tetapi, kelonggaran ini hanya dibenarkan sepanjang tempoh Kempen Pemilikan Rumah (HOC) dan tertakluk kepada pengurusan risiko dalaman institusi kewangan.

Rahmat Untuk Pemaju Atau Pembeli?

Dengan tiga insentif ini, bakal pembeli hartanah seolah – olah mendapat rahmat kerana kini mereka boleh membeli rumah idaman yang berharga RM300,000 sehingga RM2,500,000 tanpa perlu mengeluarkan kos tambahan seperti duti setem dan MOT duti setem yang mampu menjangkau harga RM12,000 untuk hartanah berharga RM550,000.

Ini tidak termasuk diskaun tambahan 10% yang bakal diperoleh pembeli rumah kerana pemaju hartanah diwajibkan memberikan minima 10% diskaun untuk sebarang projek undercon di dalam Kempen Pemilikan Rumah (HOC).

Bakal pembeli rumah yang terlepas sewaktu tempoh Kempen Pemilikan Rumah 2019 yang lalu juga kini boleh menggunakan peluang ini untuk memiliki rumah pertama.

Untuk mereka yang ingin menjual rumah pula, mereka tidak lagi mengeluarkan sebarang cukai tambahan.

Adalah tidak keterlaluan jika dikatakan ini adalah waktu yang tepat untuk sebarang proses jual beli rumah.

Kerajaan juga wajar dipuji kerana berani untuk mengambil inisiatif ini di saat pasaran hartanah sedang bergelut dengan kelembapan ekonomi ekoran wabak pandemik COVID-19.

Buat pemaju hartanah pula, diharapkan mereka dapat menjual unit kediaman pada harga sebenar dan tidak melakukan manipulasi harga terhadap bakal pembeli rumah.Source link