Infotainment

‘Hormat Seni Silat’ – Pesilat Kristian Ini Dedah Sebab Pakai Tudung Ketika Kejohanan

‘Hormat Seni Silat’ – Pesilat Kristian Ini Dedah Sebab Pakai Tudung Ketika Kejohanan
'Hormat Seni Silat' - Pesilat Kristian Ini Dedah Sebab Pakai Tudung Ketika Kejohanan 1

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Pesilat negara, Merrywati Manuil telah memenangi pingat emas Kejuaraan Pencak Silat Dunia Ke-19 yang berlangsung di Ayer Keroh bulan lalu bagi kategori solo Kreatif Wanita.

Malah, Merrywati Manuil turut memegang status juara dunia. Akan tetapi, penampilan ketika kejuaraan tersebut yang memakai tudung telah mencetuskan persoalan orang ramai kerana dirinya beragama Kristian.

Oleh itu, dalam satu kenyataan di Facebook miliknya baru-baru ini, dia tampil menjelaskan sebab dia memakai tudung. Menurutnya, tindakannya itu kerana menghormati seni silat warisan orang Melayu.

“Banyak yang tertanya kenapa saya pakai tudung walaupun saya Kristian. Silat adalah warisan orang-orang Melayu. Saya sebagai orang bukan Melayu sangat menghormati, mengagumi dan mencintai silat.

“Walaupun tidak diwajibkan untuk memakai tudung tetapi saya lebih memilih untuk memakai tudung ketika pertandingan. Tudung bukan sahaja wajib untuk menutup aurat bagi wanita Melayu tetapi bagi saya untuk nampak lebih sopan, kemas dan beradab semasa pertandingan,” kata Merrywati Manuil.

Tambahnya, tiada sebarang paksaan daripada mana-mana pihak yang meminta dirinya untuk memakai tudung tetapi hanyalah sekadar rasa hormat terhadap seni warisan.

Untuk makluman, Merrywati merupakan antara penyumbang tujuh emas skuad silat negara di kejohanan itu dan mencapai sasaran yang ditetapkan oleh Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka).

Sementara itu, kami kongsikan beberapa artikel yang sedang ‘trending’ di The Vocket pada pautan di bawah ini.

Menyamar Jadi Boss James Buat ‘Giveaway’, Polis Beri Amaran Jangan Tertipu

‘Selfie’ Topson Depan Restoran Mee Tarik Di KL Buat Peminat Dota Seluruh Dunia Mahu Cubanya


'Hormat Seni Silat' - Pesilat Kristian Ini Dedah Sebab Pakai Tudung Ketika Kejohanan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list