Artikel Terkini

Ilmu Technical Analysis: V Top dan V Bottom

Ilmu Technical Analysis: V Top dan V Bottom 1

Sejak kebelakangan ini, telah berlakunya kenaikan dan penurunan harga saham yang agak drastik. Kalau kita perasan, kejatuhan harga saham akibat dari tekanan jualan biasanya berterusan untuk beberapa minggu, sebelum harga kembali meningkat apabila minat pelabur dan pedagang mula bertambah pada harga yang rendah.

Pada masa kini, kita dapat melihat pembentukan V bottom, di mana ianya adalah salah satu contoh reversal chart pattern yang terbentuk hampir pada semua saham yang kini aktif didagangkan. Satu lagi bentuk yang bertentangan pula digelar V top.

Reversal pattern ini akan terjadi apabila momentum belian berkurangan dan berubah kepada momentum jualan yang akhirnya menyebabkan berlakunya penurunan harga ataupun sebaliknya.

Contoh V Bottom bagi jangka masa singkat dapat dilihat bermula pada bulan lepas di mana hampir semua saham di Bursa Malaysia mengalami tekanan jualan dan mengakibatkan harga saham menjunam. Harga saham akhirnya akan mencecah satu tahap yang bakal menarik minat pembeli apabila dianggap sebagai terlebih jualan.

Momentum belian semakin bertambah dan harga saham kembali meningkat. Pembentukan ini biasanya ditemani dengan indicator lain yang juga menandakan bakal berlakunya perubahan trend seperti Japanese candlestick reversal pattern.

Ilmu Technical Analysis: V Top dan V Bottom 2
Ilmu Technical Analysis: V Top dan V Bottom 6

Gambar di atas menunjukkan contoh pembentukan V bottom. Harga saham berada dalam keadaan uptrend sehingga titik A dimana boleh dilihat tekanan jualan dan kejatuhan harga saham mula berlaku.

Pada titik A juga harga saham kelihatan mula jatuh melepasi paras support terdahulu. Keadaan ini berterusan sehingga titik B di mana harga saham telah berada dalam keadaan terlebih jualan dan paras harga pada titik B mula menarik minat pelabur dan pedagang.

Pada masa yang sama, Japanese candlestick menunjukkan bullish indicator pada titik B menjadi petanda sokongan bahawa perubahan trend harga bakal. Momentum belian mula melebihi jualan dan harga saham mula meningkat. Harga saham akhirnya akan kembali menghampiri titik C yang kini menjadi paras resistance.

V Top dan V Bottom mudah dikenalpasti apabila selesai pembentukannya. Namun, V Top merupakan satu bentuk yang banyak memerangkap pedagang disebabkan kenaikan harga saham yang ibarat tiada henti berjaya mengaburi mata pedagang dan pelabur.

Hal ini akhirnya mengakibatkan mereka mula membuat keputusan menggunakan emosi kerana takut terlepas peluang yang ada, fear of missing out.

Baca juga 13 Chart Pattern Yang Wajib Kita Tahu

Ilmu Technical Analysis: V Top dan V Bottom 3
Ilmu Technical Analysis: V Top dan V Bottom 4

Ilmu Technical Analysis: V Top dan V Bottom 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link