Artikel Terkini

Iran bubar polis moral – Kosmo Digital

Iran bubar polis moral – Kosmo Digital
Iran bubar polis moral - Kosmo Digital 1

TEHERAN – Iran memansuhkan polis moral selepas dua bulan protes di seluruh negara berterusan susulan kematian  gadis berketurunan Kurdis-Iran, Mahsa Amini semasa dalam tahanan pasukan berkenaan, lapor akhbar Arab News kelmarin.

Protes yang dilabel sebagai ‘rusuhan’ oleh pihak berkuasa itu tercetus selepas Mahsa meninggal dunia, 16 September lalu. Dia ditahan  polis moral di Teheran  tiga hari sebelumnya kerana didakwa tidak memakai tudung secara sempurna.

“Polis moral tiada kaitan dengan badan kehakiman dan telah pun dimansuhkan,” kata Peguam Negara, Mohammad Jafar Montazeri seperti dipetik agensi berita ISNA.

Polis moral atau secara rasmi dinamakan  Gasht-e Ershad (Peronda Bimbingan), ditubuhkan semasa  pemerintahan bekas presiden, Mahmoud Ahmadinejad untuk menyebarkan budaya kesopanan dan pemakaian hijab dalam kalangan wanita.

Unit tersebut mula melakukan rondaan pada 2006.

Pengumuman pemansuhan pasukan itu berlaku sehari selepas Mohammad Jafar memberitahu bahawa Parlimen dan badan kehakiman Iran sedang membincangkan isu mengenai sama ada undang-undang kewajiban memakai hijab perlu diubah.

Presiden Ebrahim Raisi dalam satu kenyataan yang disiarkan stesen televisyen tempatan Sabtu lalu berkata, asas Republik Islam Iran mempunyai perlembagaan yang teguh namun, terdapat beberapa kaedah pelaksanaan perlembagaan yang fleksibel.

Pemakaian hijab diwajibkan di Iran empat tahun selepas Revolusi 1979 yang menyaksikan monarki disokong Amerika Syarikat digulingkan diikuti penubuhan Republik Islam Iran.

Anggota  polis moral pada awalnya mengeluarkan beberapa amaran sebelum mula menangkap wanita yang melanggar peraturan itu 15 tahun lalu.

Etika berpakaian bagaimanapun beransur-ansur berubah terutamanya di bawah pemerintahan bekas presiden Hassan Rouhani yang menyaksikan wanita boleh memakai seluar jeans ketat bersama tudung berwarna-warni dan longgar.  

Namun pada Julai tahun ini, pengganti beliau, Raisi  yang bersikap konservatif menggesa semua institusi negara agar menguatkuasakan undang-undang berkaitan pemakaian tudung. – Agensi 


Iran bubar polis moral - Kosmo Digital 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo