Artikel Terkini

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan ‘Double Standard’ Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 1

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 2

Sebut sahaja Liga Perdana Inggeris, rata-rata rakyat Malaysia mengenali hampir semua pasukan dan pemain yang bertanding di di dalam liga tersebut. Liga Perdana Inggeris merupakan liga bola sepak yang sangat diminati oleh rakyat negara kita memandangkan liga tersebut merupakan liga yang paling popular berbanding dengan liga bola sepak lain.

Ini disebabkan Liga Perdana Inggeris adalah liga bola sepak yang paling kompetitif di dunia. Saban tahun, juara datang dari pasukan yang berbeza, tidak seperti liga bola sepak Eropah yang lain yang mana hampir setiap musim pasukan yang sama akan memenangi liga domestik mereka.

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 3
Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 9

Liga Perdana Inggeris juga merupakan liga yang paling untung berbanding liga lain di Eropah. Pada tahun lepas sahaja, Liga Perdana Inggeris telah menjana hampir €6 bilion berbanding daripada segi hak penyiaran.

Kini dengan penularan Covid -19, semua aktiviti perlawanan bola sepak di Eropah mula digantung dan Liga Perdana Inggeris juga tidak terkecuali. Apa yang menjadi bualan ramai orang pada ketika ini adalah sebahagian kelab gergasi di dalam Liga Perdana Inggeris itu memberi layanan yang tidak adil kepada para pekerja mereka.

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 4
Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 10

Hal ini terjadi kepada kelab yang menyandang Liga Juara Eropah pada musim lepas iaitu Liverpool. Kelab ini dipercayai masih meneruskan pembayaran kepada pemain utama mereka dengan bayaran yang tinggi seperti biasa, walaupun terdapat cadangan untuk memotong gaji pemain mereka sebanyak 30%.

Apa yang menyedihkan adalah pengurusan kelab Liverpool telah mengeluarkan kenyataan untuk tidak membayar gaji kepada pekerja bawahan kelab tersebut sepanjang tempoh perintah berkurung yang sedang berjalan di England.

Dipercayai seramai 80% pekerja di kelab itu tidak akan menerima gaji dan hanya menerima elaun yang diberikan oleh kerajaan Britain, sama seperti rakyat lain.

Tindakan yang dilakukan oleh kelab Liga Perdana Ingeris ini telah mendapat kritikan dari pemain lagenda England dan Liverpool iaitu Jamie Carragher yang tidak bersetuju dengan tindakan sesetengah kelab yang  memotong gaji pekerja dibelakang tabir mereka ketika berhadapan dengan krisis ini bagi menyelamatkan kewangan kelab mereka.

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 5
Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 11

Selain daripada Liverpool, Tottenham Hotspur juga mengambil langkah yang sama dengan tidak membayar gaji kepada pekerja mereka. Kelab–kelab kecil yang lain seperti Newcastle United dan Norwich City juga turut melakukan hal yang sama bagi menjaga kewangan kelab mereka.

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 6
Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 12

Walaubagaimanapun, tidak semua kelab di Liga Perdana Inggeris mengambil tindakan yang sama seperti Liverpool dan Tottenham Hotspur. Dua lagi kelab gergasi yang berada di hadapan seperti Manchester United dan Manchester City berjanji tidak akan mengabaikan mana-mana pekerja mereka. Menurut pemilik kelab Manchester City, Khaldoon Al Mubarak telah berjanji bahawa kelab itu akan membayar gaji pekerja mereka seperti biasa.

Sumber Rujukan:

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 7

Kelab Gergasi Liga Perdana Inggeris Dikritik Kerana Layanan 'Double Standard' Kepada Pekerja Berkenaan Isu Gaji 2

Source link