Infotainment

Kesal Barangan Dibuang, Rintihan Mangsa Banjir Ini Terhadap ‘Bantuan’ Segelintir NGO Raih Perhatian Netizen

Kesal Barangan Dibuang, Rintihan Mangsa Banjir Ini Terhadap ‘Bantuan’ Segelintir NGO Raih Perhatian Netizen
Kesal Barangan Dibuang, Rintihan Mangsa Banjir Ini Terhadap 'Bantuan' Segelintir NGO Raih Perhatian Netizen 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Bencana banjir yang menimpa beberapa lokasi di Malaysia nyata membawa memberi kesan besar buat orang ramai. Terdapat individu yang kehilangan nyawa yang tersayang serta terdapat keluarga yang terpaksa akur dengan kemusnahan akibat bencana yang menimpa.

Berdasarkan bencana yang berlaku, orang ramai terdiri daripada para sukarelawan, NGO serta pihak kerajaan tampil menghulurkan bantuan baik dari segi barangan, kewangan mahupun kudrat dalam memudahkan urusan para mangsa.

Di sebalik bantuan yang diterima, timbul pula isu di mana terdapat segelintir pihak NGO yang hadir membantu mangsa di lokasi rumah mangsa namun sedikit sebanyak ‘menyusahkan’ pihak mangsa.

Menerusi rintihan yang dikongsikan oleh TikTok @malaysiagazette, difahamkan terdapat individu daripada pihak NGO yang memilih untuk membuang barangan mangsa banjir terdiri daripada pakaian, periuk dan belanga kerana dianggap sampah.

@malaysiagazette

Dengarlah rintihan MakCik ini. Yang betul jadikan panduan #malaysiagazette #banjir

♬ bunyi asal – malaysiagazette – malaysiagazette

Tambahnya lagi, beliau mengakui seoalah dianiaya apabila terdapat NGO yang hadir membantu namun dalam masa yang sama merosakkan barang beliau dengan membuang barangan tersebut tanpa pengetahuan beliau.

Insiden yang berlaku telah membuat wanita ini memilih untuk mengemas seorang diri serta menghalang sekiranya terdapat NGO mahu membantu beliau kerana khuatir situasi yang sama berulang lagi. Rintihan yang dibuat nampaknya turut mendapat perhatian netizen yang simpati dengan keadaan menimpa wanita ini.

Kesal Barangan Dibuang, Rintihan Mangsa Banjir Ini Terhadap 'Bantuan' Segelintir NGO Raih Perhatian Netizen 2

Sumber: Tiktok malaysiagazette

Melihat kepada situasi berlaku, diharap insiden ini tidak lagi berulang kerana bukan sahaja membuatkan mangsa terpaksa berbelanja lebih dalam membeli barangan keperluan, malah mungkin memberi kesan kepada emosi mangsa sekiranya barangan yang mempunyai nilai sentimental bagi pihak mangsa dibuang.

Tular pada minggu ini apabila perkongsian Nabila Huda meluahkan rasa berang terhadap perangai wanita ini yang didakwa mencuri publisiti dan mengambil barangan mangsa banjir.

Curi Publisiti Dan Ambil Barangan Mangsa Banjir, Nabila Huda Berang Dengan Perangai Wanita Ini

Thread ‘Lembu Punya Susu, Sapi Baik Punya Claim’ Dedah Orang Kenamaan Cuba Sailang Hasil Kerja Netizen


Kesal Barangan Dibuang, Rintihan Mangsa Banjir Ini Terhadap 'Bantuan' Segelintir NGO Raih Perhatian Netizen 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo