Artikel Terkini

Keunikan Si Zodia – IMPIANA

Keunikan Si Zodia – IMPIANA

Keunikan Si Zodia - IMPIANA 1

Nama Tempatan : Pokok Zodia , Pokok Halau Nyamuk, Pokok Evodia, Mosquito Plant
Nama Saintifik : Evodia suaveolens
Famili : Rutaceae

Pokok yang berasal dari Papua New Guinea merupakan satu tumbuhan yang unik dan istimewa. Pokok ini dikatakan mampu menghalau serangga terutamanya nyamuk secara semulajadi. Sebab itu lah kebanyakan masyarakat di Papua menggelarkannya Pokok Halau Nyamuk.

Pokok ini mengandungi bahan kimia yang bernama Linalool. Antara manfaat Linalool ini adalah ekstrak dari minyak patinya merupakan salah satu bahan utama dalam penghasilan racun serangga yang banyak terdapat di pasaran.

Selain daripada bunganya boleh menghasilkan aroma yang agak sedikit tengik dan busuk ini, daun pokok Zodia yang berwarna hijau kekuningan ini juga mampu menghasilkan aroma yang sama bau dengan bunganya. Kaedahnya, dengan melarikan daunnya . Aroma dari Pokok Zodia ini mampu dihidu dalam radius 1 meter terutamanya jika pokoknya berbunga lebat dan pada waktu malam.

Pokok dari kategori saka (jangka hayat yang lama) ini mempunyai struktur daun berbentuk tirus dan berbunga putih yang kecil. Pokok ini mudah dibiakan melalui 2 cara iaitu pertama, melalui keratan secara mikro (micro cutting) iaitu dengan menggunakan keratan pada pucuk pokok yang muda dan kedua ,kaedah semaian melalui bijinya.

Pokok ini boleh mencapai ketinggian sehingga 2 meter. Pokok ini juga mudah untuk dijaga dan mestilah diletakkan di kawasan separuh terbuka ataupun terbuka sepenuhnya.

Bunga dan daunnya boleh dijadikan sebagai penghalau serangga secara semulajadi (natural insect repellent) dengan meracikkan daun dan bunganya, kemudian, disapukan pada badan kita ataupun baju kita, jika kita hendak menjalankan aktiviti luaran ataupun berkhemah.

Pokok Zodia juga sesuai dijadiakan sebagai pokok hiasan di kawasan laman kita. Selain boleh ditanam di tanah untuk dijadikan sebagai pokok pagaran ataupun pokok hiasan tunggal , ianya juga boleh di tanam di dalam bekas tanaman seperti pasuan dan sebagainya. Ianya boleh di hias di kawasan laman kita ataupun di kawasan kebun komuniti kita.

Selain daripada digunakan sebagai tanaman penghias laman kita, Pokok Zodia ini juga berpotensi digunakan dalam industri pembuatan seperti menghasilkan sabun pencuci, racun serangga, ubat nyamuk dan alat penghalau serangga untuk penggemar aktiviti luaran (outdoor)

Sudah menjadi kebiasaan kepada pencinta laman untuk meletakan satu atau dua pokok yang bertindak sebagai penghalau nyamuk dan serangga semula jadi ini, dan Pokok Zodia la sentiasa menjadi pilihan. Bersama kita sayangi dan pelihara khazanah alam yang tinggi nilai estetikanya ini.

Oleh :

Muhamad Adli Salihin bin Samsudin @ Abg Edd
Jabatan Pertanian Malaysia

Keunikan Si Zodia - IMPIANA 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link