Artikel Terkini

Kontroversi Melanda Pengurus ‘Sovereign Wealth Fund’ Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 1

Pengurus Dana Kekayaan Berdaulat (Sovereign Wealth Fund) Norway, Yngve Slyngstad telah dituduh melakukan pecah amanah dengan mengambil tajaan penerbangan daripada seorang kenalannya yang juga merupakan seorang hedge fund manager iaitu Nicolai Tangen.

Berita ini telah menjadi bualan masyarakat Eropah terutamanya rakyat Norway itu sendiri. Ini adalah kerana Sovereign Wealth Fund Norway adalah dana yang terbesar di dunia daripada segi aset di bawah pengurusan.

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 2
Yngve Slyngstad

Di Malaysia kita ada Khazanah Nasional Berhad, di Norway mereka ada Government Pension Fund of Norway yang memiliki aset yang mencecah satu trilion dollar jika dibandingkan dengan jumlah pelaburan yang dimilliki oleh Khazanah iaitu berjumlah $37 billion.

Norway mempunyai jumlah dana yang begitu besar disebabkan kebijaksanaan negara tersebut dalam menguruskan aset negara yang memiliki sebanyak 9,000 buah syarikat pelaburan yang mewakili 1.5% jumlah saham dunia.

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 3
Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 10

Di antara faktor yang menyumbang kepada kejayaan bagi Sovereign Wealth Fund ini adalah kerajaan Norway telah melakukan pelaburan menggunakan hasil minyak negara tersebut. Dana ini yang berkembang pesat kemudian digunakan untuk melabur kembali ke dalam syarikat-syarikat di seluruh dunia.

Norway sebelum ini merupakan di antara negara miskin pada pertengahan abad ke-19 dan hasil utama negara tersebut adalah dengan bergantung sepenuhnya kepada hasil pertanian dan juga perikanan.

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 4
Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 11

Dengan penemuan minyak pada era 1960-an, Norway mula mempelbagaikan aset pelaburan negara mereka dan tidak hanya bergantung kepada hasil minyak semata-mata. Dengan pelaburan yang tepat, Government Pension Fund of Norway kini menjadikan penduduk Norway di antara penduduk yang terkaya di dunia daripada segi pendapatan per kepita.

Pada tahun lepas sahaja, Government Pension Fund of Norway ini membawa pulangan yang sangat lumayan iaitu sebanyak $180 bilion kepada rakyat Norway dengan purata pulangan sebanyak $34,000 kepada setiap penduduk Norway yang berjumlah 5.3 juta orang.

Dilanda Kontroversi

Isu fund manager bernama Yngve Slyngstad yang dikatakan menerima layanan istimewa daripada salah seorang fund manager juga yang bakal menggantikan beliau dalam mengurus Sovereign Wealth Fund berkenaaan pada bulan september ini.

Apa yang menjadi isu adalah Yngve Slyngstad didakwa telah menaiki pesawat peribadi mewah yang disediakan oleh Nicolai Tangen pada November tahun lalu ketika beliau menjalankan urusan rasmi yang mana sepatutnya beliau hanya menaiki kereta api ketika berada di Amerika Syarikat pada ketika itu.

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 5
Nicolai Tangen

Para pemerhati yang meneliti perkara ini mendakwa Yngve Slyngstad tidak sepatutnya mengambil layanan istimewa daripada Nicolai Tangen, kerana dikhuatiri beliau mempunyai agenda tersendiri. Ini kerana Nicolai Tangen adalah pengurus hedge fund AKO Capital LLP yang menjaga aset di bawah pengurusan sebanyak $16 bilion.

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 6
Sting

Selain daripada itu, Yngve Slyngstad turut menerima pelawaan konsert yang dilakukan oleh artis terkenal antarabangsa iaitu Sting pada masa yang sama. Kes ini masih disiasat oleh kerajaan Norway dan segala komunikasi di antara mereka berdua sedang diteliti bagi tindakan lanjut.

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 7

Sumber Rujukan:

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 8

Kontroversi Melanda Pengurus 'Sovereign Wealth Fund' Terbesar Dunia Kerana Menaiki Jet Peribadi Mewah 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link