Artikel Terkini

Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia

Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 1

Indonesia merupakan negara pengeluar kopi keempat terbesar di dunia. Kopi merupakan minuman tradisi bagi rakyat Indonesia sejak zaman berzaman lagi.

Kini negara itu selangkah lagi ke hadapan dalam membangunkan syarikat minuman kopi yang bertaraf antarabangsa.

Syarikat kopi yang sedang berkembang pesat ini berasal dari Indonesia yang dikenali sebagai Kopi Kenangan. Syarikat ini ditubuhkan oleh dua anak muda yang bernama Edward Tirtanata dan James Prananto Jin pada tahun 2017.

Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 2
Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 9

Idea tercetus untuk menubuhkan menubuhkan syarikat kopi premium kerana mereka melihat perbezaan yang ketara di antara rakyat Indonesia yang menggemari kopi pemium dan kopi di gerai tepi jalan.

Kebanyakan rakyat tidak mampu untuk meminum kopi premium kerana secara purata, pendapatan mereka kurang daripada $15 sehari. Melihat jurang yang ketara di antara rakyat yang minum kopi di warung tepi jalan dan kopi premium, maka lahirlah Kopi Kenangan untuk mengisi jurang perbezaan tersebut.

Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 3
Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 10

Mereka yang bermula dengan modal sebanyak $13,000 dan dalam tempoh tiga bulan sahaja, berjaya mendapat kembali pulangan modal perniagaan mereka. Sejak daripada itu, mereka tidak lagi menoleh ke belakang dalam menghasilkan kopi yang terbaik untuk pelanggan mereka.

Model perniagaan yang digunapakai oleh Kopi Kenangan ini adalah menjual kopi premium pada harga di bawah pasaran. Ia telah berjaya menarik golongan millennial untuk menjadi pelanggan tetap syarikat tersebut dan jenama tersebut semakin berkembang sehari ke sehari.

Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 4
Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 11

Kopi Kenangan mengamalkan konsep perniagaan dengan pelanggan mengambil minuman kopi di kiosk mereka sama seperti Luckin Coffee bagi menjimatkan kos operasi mereka. Dengan model perniagaan sebegini, syarikat berjaya mengurangkan kos pengeluaran dan seterusnya dapat menjual kopi pada harga yang murah kepada para pelanggan.

Syarikat ini turut memanafaatkan penggunaan teknologi Internet dalam mengembangkan model perniagaan mereka.

Model perniagaan yang begitu unik ini telah berjaya menjadikan Kopi Kenangan berkembang dengan begitu pesat dalam tempoh yang singkat. Syarikat ini juga telah berjaya menarik venture capitalist dari Indonesia iaitu Alpha JWC Ventures untuk melabur dalam perniagaan Kopi Kenangan sebanyak $8 juta pada tahun 2018.

Dengan pelaburan yang dilakukan oleh Alpha JWC Ventures ini, ianya telah mempercepatkan lagi proses perkembangan syarikat di pasaran Indonesia.

Syarikat ini yang mula mengambil pasaran kopi premium di Indonesia yang mana sebelum ini, kopi premiun dikuasai oleh syarikat asing seperti Starbucks. Dengan perkembangan begitu pesat, venture capitalist dari luar Indonesia mula mengintai peluang untuk melabur ke dalam syarikat ini.

Di antara venture capitalist yang paling besar yang memberi modal pelaburan adalah sebanyak $109 juta dari Sequoia Capital, Horizons Ventures, Kunlun dan Sofina.

Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 5
Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 12

Selebriti terkenal juga tidak melepaskan peluang untuk melabur ke dalam Kopi Kenangan, iaitu Jay-Z dan Serena Williams.

Menurut perancangan syarikat mereka ingin menambah bilangan kiosk Kopi Kenangan sebanyak 2000 buah menjelang akhir tahun 2021. Selain itu juga, mereka dijangka mengembangkan Kopi Kenangan ini ke negara jiran seperti Malaysia, Singapura dan Thailand.

Namun dengan berlakunya wabak Covid-19 pada waktu ini, rancangan mereka sedikit terbantut.

Kini Kopi Kenangan melakukan kerjasama dengan penghantar makanan seperti Gojek dan Grab Fgood bagi memberi keselesaan kepada pengemar kopi syarikat tersebut walaupun di fasa Pembatasan Sosial Berskala Besar (PSBB, di Malaysia kita panggik PKP), syarikat ini masih mampu untuk menjana keuntungan ketika pesaing mereka menghadapi kesukaran untuk meneruskan perniagaan mereka.

Kopi Kenangan juga merancang untuk menyenaraikan saham syarikatnya pada masa hadapan.

Sumber Rujukan:

Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 6
Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 7

Kopi Kenangan, Syarikat Kopi Yang Bakal Menggegar Pasaran Saham Dunia 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link