Artikel Terkini

Lelaki bersenjata lepas tembakan di masjid Nigeria, bunuh 12 jemaah

Lelaki bersenjata lepas tembakan di masjid Nigeria, bunuh 12 jemaah
Lelaki bersenjata lepas tembakan di masjid Nigeria, bunuh 12 jemaah 1

ABUJA, Nigeria – Sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan tembakan rambang di sebuah masjid di Katsina, Nigeria dan membunuh kira-kira 12 jemaah termasuk ketua imam, sebelum menculik sebilangan yang lain, lapor laman berita Wion News semalam.

Polis Katsina yang mengesahkan serangan itu berkata, beberapa jemaah yang diculik berjaya diselamatkan dengan bantuan penduduk setempat.

Serangan berlaku di Aasjid Maigamji apabila sekumpulan lelaki bersenjata tiba dengan menaiki beberapa buah motosikal dan melepaskan tembakan rambang, menyebabkan jemaah lari untuk menyelamatkan diri, kata penduduk bandar Funtua, Lawal Huruna kelmarin.

Penduduk tempatan berkata, sekurang-kurangnya 12 orang ditembak termasuk ketua imam. 

“Kumpulan itu kemudian mengumpulkan orang ramai dan menculik mereka,” kata seorang lagi penduduk, Abdullahi Mohammed.

Serangan itu adalah yang terbaharu di Nigeria. Kejadian serupa berlaku sebelum ini di mana kumpulan penyamun bersenjata telah membunuh dan menculik orang ramai untuk meminta wang tebusan.

Kedudukan Katsina yang bersempadan dengan negara jiran, Niger berisiko tinggi kerana penyamun bergerak bebas antara kedua-dua negara. 

Kumpulan samseng itu turut menuntut penduduk tempatan membayar wang  perlindungan untuk menuai hasil tanaman dan ladang mereka. – Agensi

 


Lelaki bersenjata lepas tembakan di masjid Nigeria, bunuh 12 jemaah 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo