Artikel Terkini

Lelaki warga emas korban terbaharu rabies di Sarawak

Lelaki warga emas korban terbaharu rabies di Sarawak
Lelaki warga emas korban terbaharu rabies di Sarawak 1

KUCHING – Lelaki warga emas menjadi korban terbaharu rabies di Sarawak, sekaligus merekodkan kes kematian yang kesebelas setakat tahun ini.

Pengarah Kesihatan Sarawak, Dr Ooi Choo Huck berkata mangsa berusia 60 tahun itu meninggal dunia pada 5 Disember lalu pada pukul 11.41 pagi di Hospital Sibu.

“Mangsa telah disahkan rabies melalui ujian makmal dan didiagnosa sebagai rabies encephalitis.

“Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Sarawak mengucapkan takziah kepada keluarga mendiang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Terdahulu, Dr Ooi berkata mangsa dilaporkan mengalami gejala jangkitan rabies bermula pada 26 November lalu.

Katanya dia telah pergi mendapatkan rawatan di klinik kesihatan pada 1 Disember, apabila gejala bertambah teruk termasuk kesukaran menelan makan dan minum, sebelum dirujuk ke Hospital Sibu untuk rawatan lanjut.

Bagaimanapun, beliau berkata mangsa tidak mempunyai sejarah digigit atau dicakar oleh anjing, namun pernah mengendalikan bangkai anjing pada Oktober 2022.

Tambah beliau, setakat 6 Disember, Sarawak telah merekodkan 14 kes rabies dalam kalangan manusia, termasuk 11 kes kematian.-KOSMO! ONLINE


Lelaki warga emas korban terbaharu rabies di Sarawak 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo