Infotainment

Lesen Malaysia Boleh Digunakan Untuk Memandu Di Maldives Bermula Bulan Hadapan

Lesen Malaysia Boleh Digunakan Untuk Memandu Di Maldives Bermula Bulan Hadapan
Lesen Malaysia Boleh Digunakan Untuk Memandu Di Maldives Bermula Bulan Hadapan 1

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Mulai 12 September 2022 nanti, Malaysia dan Republik Maldives akan mendapat pengiktirafan bersama lesen memandu domestik yang dikeluarkan oleh setiap negara.

Memetik perkongsian Facebook Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong, berita baik ini merupakan Perjanjian Pengiktirafan Bersama (MRA) dua hala pertama Malaysia dengan negara asing.

Pemegang lesen sah boleh terus menggunakan ‘lesen memandu domestik’ masing-masing dan memandu kenderaan bermotor yang dibenarkan di negara masing-masing tanpa perlu melalui proses tambahan bagi mendapatkan atau membuat sebarang pertukaran lesen memandu.

Lesen Malaysia Boleh Digunakan Untuk Memandu Di Maldives Bermula Bulan Hadapan 3

Sumber Gambar: Facebook Wee Ka Siong

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Menteri Pengangkutan dan Penerbangan Awam Maldives, Puan Yang Terutama, Aishath Nahula kerana sudi hadir untuk menandatangani MRA bersama saya di Kementerian Pengangkutan (MOT) hari ini.

“Kami berharap akan mempunyai lebih banyak peluang untuk bekerjasama dengan Maldives khususnya dalam sektor pengangkutan,” kata YB Datuk Seri Wee Ka Siong.

Tambah beliau lagi, MRA ini akan memberi kemudahan kepada rakyat kedua-dua negara yang sekaligus dapat menyumbang kepada pembangunan sektor sosial dan ekonomi Malaysia serta Republik Maldives.

Untuk makluman, Malé  ialah ibu kota dan bandar paling ramai penduduk di Maldives. Dengan jumlah populasi 252,768 orang dan keluasan 8.30 kilometer persegi, ia juga merupakan salah satu bandar paling padat penduduk di dunia.

* Ikuti VOCKET CAR CLUB melalui Facebook dan Instagram untuk ketahui perkembangan dan isu semasa automotif dari dalam dan luar negara.

Malaysia mungkin akan mengenakan ‘caj kesesakan’ kepada setiap kenderaan yang masuk ibu kota Kuala Lumpur apabila servis MRT3 siap sepenuhnya kelak. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Caj Kesesakan Mungkin Dikenakan Pada Kenderaan Masuk KL Apabila MRT3 Siap Sepenuhnya

Kerajaan Adakan Pertemuan Dengan Wakil Korea Selatan, Rancang Bina Kereta Api Laju Di Putrajaya

Rakyat Masih Belum Bersedia, Menteri Minta Kaji Dasar ‘Lupuskan Kenderaan Tua’ Diperincikan


Lesen Malaysia Boleh Digunakan Untuk Memandu Di Maldives Bermula Bulan Hadapan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list