Artikel Terkini

Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie

Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie
Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie 1

Baja kompos mempunyai banyak kelebihan dan kebaikan kepada tanaman. Namun ada antara kita tertanya-tanya apakah bahan yang sesuai untuk dijadikan sebagai baja kompos. Tahukah anda sisa bahan buangan terdiri daripada dua kategori iaitu bahan buangan hijau dan bahan buangan coklat.

Sisa buangan hijau mengandungi kandungan nitrogen dan kadar kelembapan tinggi di samping boleh di kompos dengan cepat dan mudah. Antara sisa buangan yang tergolong di dalam bahan sisa hijau ialah:

 1. Sayur dan buah
 2. Daging lembu, ayam dan ikan
 3. Tulang ikan
 4. Kulit udang
 5. Keju
 6. Kulit telur
 7. Daun teh (tidak termasuk uncang teh)
 8. Serbuk kopi
 9. Pokok atau daun yang telah dicantas
 10. Bunga yang telah layu
 11. Rumpai
 12. Nasi
 13. Pasta
 14. Batang jagung

Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie 2 Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie 4 Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie 6

Untuk menghasilkan baja kompos yang berkualiti tinggi, anda tidak digalakkan untuk menggunakan buah-buahan yang mempunyai asid seperti limau kerana ia akan merosakkan kultur baja kompos.

Untuk bahan sisa buangan coklat pula, ia mengandungi karbon yang merupakan medium pengudaraan di dalam struktur baja kompos. Bahan untuk kategori ini akan mereput secara perlahan. Oleh itu, anda digalakkan untuk memotong bahan-bahan tersebut sebelum di diletakkan di dalam bekas atau mesin kompos. Antara bahan sisa coklat ialah:

 

 1. Kertas terpakai seperti surat khabar
 2. Kotak
 3. Habuk kayu
 4. Daun kering
 5. Dahan kayu dan ranting
 6. Kon pokok pain
 7. Kulit kekacang
 8. Lampin pakai buang
 9. Tisu
 10. Kertas penuras mesin kopi

Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie 8 Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie 10

Terdapat banyak bahan buangan di sekeliling anda sesuai dijadikan sebagai baja kompos terutamanya dari dapur anda. Baja kompos ini juga boleh dijadikan sebagai alternatif kepada pekebun untuk menghasilkan baja dengan murah dan mudah di samping menjamin kelestarian alam semula jadi. Ia mudah dihasilkan dan selamat untuk digunakan oleh sesiapa sahaja.

Nak Buat Baja Kompos Bukan Semua Bahan Boleh Guna, Ini Senarai Lengkap Buat Newbie 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo