Artikel Terkini

Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain?

Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain? 1

Kemakmuran, kemahsyuran, keberhasilan dan keunggulan sesebuah negara boleh dinilai dengan melihat rakyat sesebuah negara tersebut. Namun jika melihat kepada masyarakat negara tersebut, apakah bentuk statistik atau pandangan yang ingin kita lihat?

Adakah Malaysia lebih baik berbanding Vietnam kerana rakyat Malaysia mempunyai wang yang lebih? Adakah Jerman lebih baik berbanding Itali kerana mempunyai produk yang lebih baik? Adakah Jepun lebih baik berbanding Singapura kerana rakyat mereka mempunyai gaji yang lebih besar?

Walau apa jua parameter yang kita gunakan untuk menilai, terdapat pelbagai cara untuk menentukan kekayaan dan setiap negara cenderung untuk melihat pelbagai statistik yang berlainan. Sungguhpun begitu, kebiasaannya ahli ekonomi mendefinisikan kekayaan negara berdasarkan jumlah pendapatan, aset dan pemilikan rakyat negara tersebut seperti gaji pendapatan bulanan mereka hasil daripada bekerja.

Namun membandingkan perbezaan gaji antara sesebuah negara, ibarat membandingkan buah oren dengan buah epal. Ini kerana gaji setiap negara dibayar dalam mata wang yang berlainan.

Adakah purata gaji di Jepun sebanyak ¥311,000 lebih baik berbanding £28,000 di England? Kita perlu melihat dengan lebih teliti agar dapat menterjemahkan jumlah pendapatan mereka dalam perspektif yang betul.

Salah satu cara mudah, adalah dengan melihat perbandingan kedua-dua mata wang tersebut. Ia boleh dinilai melalui penggunaan kadar pertukaran mata wang.

Kadar pertukaran mata wang adalah ditentukan oleh pasaran tukaran mata wang asing di seluruh dunia. Tukaran mata wang asing memberi cerminan pandangan pasaran mengenai sistem ekonomi dan politik sesebuah negara.

Walau bagaimanapun, masalah masih wujud kerana ‘Apakah yang mampu dibeli berdasarkan pendapatan rakyat sesebuah negara?`. Contohnya jika tukaran mata wang Japanese Yen lebih baik berbanding Switzerland Franc dan kadar purata gaji rakyat di Jepun lebih tinggi berbanding di Switzerland.

Nilaikan pula adakah barangan yang sama mampu diperolehi oleh rakyat Jepun dan Switzerland pada kadar sama? Sekiranya harga barangan di Jepun sebenarnya 30 kali ganda lebih mahal berbanding di Switzerland, tidak bermakna pendapatan yang tinggi di Jepun berbanding di Switzerland akan menjanjikan taraf hidup yang lebih baik.

Oleh kerana itu, adalah penting untuk melihat gaji yang benar-benar mampu menampung taraf hidup mereka, atau pun dalam bahasa mudahnya digelar sebagai ‘kuasa membeli’. Kuasa membeli hasil daripada pendapatan mereka akan mampu memberitahu kita, ‘Apakah bentuk taraf hidup rakyat sesebuah negara?’ atau dalam bahasa ekonomi dikenali sebagai Purchasing Power Parity (PPP).

Dengan adanya PPP ini, ia membolehkan kita membandingkan kuasa membeli atau nilai sebenar wang yang dimiliki oleh purata rakyat negara tersebut.

Walaupun sesebuah negara lebih kaya daripada segi jumlah wang yang diperolehi berbanding negara yang lain, namun kita harus menilai apakah tempoh masa yang panjang hasil daripada wang tersebut mampu menampung kehidupan mereka berbanding negara yang lain.

Jom kita tengok senarai negara yang mempunyai PPP yang tinggi seperti berikut:

Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain? 2
Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain? 6

Sumber: Statista

Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain? 3
Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain? 4

Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain? 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link